Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rondleiding: Hembrugterrein

20 oktober 2021 | 11:00 - 12:15

- Gratis

Ontdek het geheim van Holland! De gids neemt je mee over het Hembrugterrein dat als militair hart van de Stelling van Amsterdam jarenlang hermetisch was afgesloten van de buitenwereld. Wandelend langs de monumentalen gebouwen en het Hembrug Museum hoor je het bedrijfsverhaal van de voormalige munitiefabriek van het ministerie van Defensie.

De wapenfabriek
Het Hembrugterrein, waar ooit duizenden mensen werkten, lag er jarenlang verloren bij. In 2003 sloot de laatste eigenaar definitief de deuren, waarna de gebouwen leeg kwamen te staan en in verval raakten. Sinds 2011 wordt echter gewerkt aan de herontwikkeling van dit terrein. Verschillende monumentale gebouwen zijn inmiddels gerenoveerd en meerdere bedrijfjes hebben het terrein al weten te vinden. Dit moet dé plek worden voor innovatieve en creatieve bedrijvigheid in de regio.

Bedrijvig was het hier al sinds eind negentiende eeuw. In 1895 liet het ministerie van Defensie (toen nog Departement van Oorlog genoemd) zijn oog vallen op dit gebied, ingeklemd tussen het Noordzeekanaal en de Zaan. Het lag in het hart van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. Buiten het bereik van eventueel vijandige artillerie, maar ver genoeg van Amsterdam en Zaandam om bij eventuele explosies de schade beperkt te houden. Dit was de plek voor de Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen. De plek waar het Rijk haar eigen wapens en munitie kon produceren.

Meer dan een eeuw lang is op het Hembrugterrein munitie geproduceerd. Dit gebeurde in zwaar beveiligde gebouwen die speciaal hiervoor gebouwd werden en verspreid lagen over het terrein. Door de jaren heen werden gebouwen gesloopt en toegevoegd. Hierdoor zijn er gebouwen in verschillende stijlen en uit verschillende perioden in het gebied te vinden.

  • Let op: om deel te nemen aan deze activiteit dien je over een eigen mondkapje + geldige “testen voor toegang” qr-code te beschikken. Klik hier voor een volledig overzicht van alle coronamaatregelen op onze speciale pagina.

Gegevens

Datum:
20 oktober 2021
Tijd:
11:00 - 12:15
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Hembrug Museum
Kanonnenloods 14
Zaandam, NH Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Industriecultuur.nl
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
20 oktober 2021
Tijd:
11:00 - 12:15
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Hembrug Museum
Kanonnenloods 14
Zaandam, NH Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Industriecultuur.nl
Bekijk de site van Organisator