Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling: ‘Under the smoke of Hoochoven’

20 oktober 2018 | 11:00 - 17:00

- Gratis

Wie kent niet dat typische Hoogovens-luchtje? Lastig te omschrijven, maar onmiskenbaar ‘ons luchtje’ en horend bij deze streek. De neus en alle andere zintuigen die door de staalfabriek al jaren worden geprikkeld, krijgen in het weekend van 20 en 21 oktober volop de aandacht tijdens groepsexpositie van stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. Deze staat in het teken van Honderd jaar Tata en past, min of meer toevallig, ook bij het Festival van de Industrie. Tientallen regionale kunstenaars hebben hun medewerking toegezegd. De locatie is, zoals een industriële expo betaamt, in een kloek industriepand aan het Noordzeekanaal. Daar worden minstens 50 kunstwerken worden gedurende dit weekend tentoongesteld.

Hoogovens doet meer dan staal maken. Hoogovens inspireert, irriteert, ontroert en prikkelt, kortom, Hoogovens spreekt tot de verbeelding. Dat valt in ieder geval op te maken uit de talrijke en diverse inzendingen voor deze editie van de Atelierroute. Maar liefst 40 kunstenaars uit Beverwijk, Velsen-Noord en Wijk aan Zee tonen werk dat zij onder de vlag van het thema ‘Under the smoke of Hoochoven’ hebben gemaakt. Daaronder veel trouwe ‘oud-gedienden’, zoals Paula Limmen, Jan Croese, Annette Koek en Peter Schelvis. Of beeldend kunstenaar Ginny Bartholomée die nota bene een eenakter schreef, Fanfare De Vriendschap, die zondag om 14 uur wordt gespeeld. Er zijn ditmaal ook tal van nieuwsgierig makende nieuwelingen, zoals Maud van Gool die samen met haar leerlingen van groep 7 van ’t Kraaienest posters exposeert met een Tata Steel-alfabet. Of neem Wim Aardenburg en Mike Schouten, resp. architect en uitvinder, oprichters van de Broedmachine. Zij ontwikkelden samen een waarmee ijzeren staven kunnen worden omgebogen. Man, wat een variatie! Zo divers als de kunstenaars, zo divers is ook het werk dat je als bezoeker een heel weekend kunt gaan bekijken.

Wanneer, waar en hoe?
‘Under the Smoke of Hoochoven’: zaterdag 20 en zondag 21 oktober, 11-16 uur. Locatie: MEBA-pand, Eendrachtstraat 20, richting de pont, aan je linkerhand. Juist, in dat stukje Velsen-Noord dat eigenlijk meer bij Beverwijk hoort dan Velsen. Zaterdag 20 oktober komt er een bus belangstellenden langs. Zondag 21 oktober, 14 uur, wordt de eenakter ‘Fanfare De Vriendschap’ van Ginny Bartholomée opgevoerd met dichter Alie Blokhuis, Ciel van Aalderen en Ginny herself.

Waar komt die titel nou vandaan?!
Begin jaren tachtig speelden enkele ‘local heroes’ met hun band Madmill in kroegen, cafés en pop podia de sterren van de hemel. Het nummer ‘Under the smoke of Hoochoven’ was de rauwe uitsmijter van hun verder redelijk melodieus repertoire. Voorman en songwriter Ab Winkel leent graag de titel van zijn zelfgeschreven nummer ‘Under the Smoke of Hoochoven’ uit voor deze eenmalige expositie.

Gegevens

Datum:
20 oktober 2018
Tijd:
11:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

MEBA
Eendrachtsstraat 20
Velsen-Noord, NH 1951AZ Nederland
+ Google Maps

Organisator

Industriecultuur.nl
Bekijk de site van Organisator

Gegevens

Datum:
20 oktober 2018
Tijd:
11:00 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

MEBA
Eendrachtsstraat 20
Velsen-Noord, NH 1951AZ Nederland
+ Google Maps

Organisator

Industriecultuur.nl
Bekijk de site van Organisator