Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bedrijfsbezoek: Brandwondenstichting

21 oktober 2019 | 10:00 - 15:00

- Gratis

Eén van de bijzondere organisaties in onze regio is de Nederlandse Brandwonden Stichting, een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor het voorkomen van (brand)wonden en het beperken van leed door brandwonden.

Dat de Nederlandse Brandwonden Stichting zich in onze regio bevindt, is geen toeval. Dit goede doel werd opgericht door bevlogen artsen uit het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk in 1971. Zij kregen in de jaren 60 regelmatig zwaar gewonde brandwondenslachtoffers (vaak afkomstig van de hoogovens) onder behandeling en konden tot hun frustratie weinig voor hen betekenen. Zij besloten hier verandering in te brengen.

Via de Nederlandse Brandwonden Stichting startten zij met het werven van fondsen waarmee ze naar Engeland en Amerika konden om kennis en inspiratie op te doen. Hun inzet leidde enkele jaren later tot de oprichting van het eerste brandwondencentrum van Nederland, in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, gevolgd door brandwondencentra in Rotterdam en Groningen. Het bleek een meesterzet. Binnen vijf jaar daalde het sterftecijfer met ruim 50%.

Inmiddels overleven de meeste mensen ernstige brandwonden. De focus in de brandwondenzorg is verschoven van ‘overleven’ naar ‘leven met brandwonden’. Er wordt vanuit de stichting – in nauwe samenwerking met de drie brandwondencentra, de Vereniging van Mensen met Brandwonden en Stichting Kind & Brandwond – hard gewerkt aan preventie, zorg, lotgenotencontact en wetenschappelijk onderzoek. Dit alles nog steeds dankzij gulle giften van particulieren en bedrijven.

Tijdens de Week van de Industriecultuur krijg je het verhaal van brandwondenzorg in Nederland te horen en krijg je een uniek kijkje in de keuken bij het laboratorium waar brandwondenonderzoek wordt gedaan.

 

Gegevens

Datum:
21 oktober 2019
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Brandwondenstichting
Zeestraat 29
Beverwijk, Nederland

Organisator

Industriecultuur.nl
Site:
www.industriecultuur.nl

Gegevens

Datum:
21 oktober 2019
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

Brandwondenstichting
Zeestraat 29
Beverwijk, Nederland

Organisator

Industriecultuur.nl
Site:
www.industriecultuur.nl