Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Musea’ Category

Stichting Boogbrug Vianen : Tentoontoonstelling in en bij Museum van Zuilen

Bouw boogbrug VianenIn 2007 werd de machtige Bommelsebrug, in plaats van beschermd, gesloopt.

De vakwerkligger met een lengte van één kilometer lag ingeklemd tussen de nieuwe Martinus Nijhoffbrug en de oude Hupkesbrug.

Een rit door de eindeloze stalen constructie was toentertijd misschien wel de meest spectaculaire oversteek van Europa.

Van de gesloopte brug is een hoekpunt gespaard gebleven en aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht geplaatst, dichtbij het

Museum van Zuilen, ter nagedachtenis aan Werkspoor, de fabriek waar de brug grotendeels werd gebouwd.

Op 12 december 2013 werd het brugelement onthuld.

Gemeente Utrecht verzocht Stichting Boogbrug Vianen bij de onthulling een tentoonstelling van hedendaagse kunst te organiseren.

Zeven kunstenaars hebben vervolgens reflecties gegeven op de klinknagels, het water, de herinneringen, de musealisering, de juristerij

en de toekomst.

In het Museum van Zuilen zijn deze reflecties geïntegreerd met de Werkspoor-collectie waardoor een bijzondere combinatie van oude relieken en nieuwe spiegelingen is ontstaan … een bezoek zeker waard!

Open tot mei 2014; zie ook www.museumvanzuilen.nl

 

Voor de tentoonstelling heeft Stichting Boogbrug Vianen een catalogus uitgegeven; ISBN 979-90-75447-07-1

Het onderwijs heeft hiervan 900 exemplaren ter beschikking gekregen en 500 exemplaren zijn als luxe editie over het land verspreid.

Enkele luxe exemplaren zijn nog te koop: prijs € 5 (verzendkosten € 3).  info@stichting-boogbrug-vianen.nl

De catalogus bevat 40 pagina’s met de geschiedenis van Zuilen en Werkspoor, een samenvatting van de ‘12 bruggen’ en reflecties van de kunstenaars Hugo Boxhoorn, Wim van Sijl, Ienke Kastelein, Ad van Rosmalen, Esther de Vries, Henk Wijnen en John Körmeling.

zie catalogus:  BRUGELEMENT (PDF)

CREA en HEIM samen (Een uitdagende en doeltreffende samenwerking)

Logo CreaLogo Heim

 

 

 

De besturen van de stichting Crea Centrum voor Kunsteducatie en de stichting Twents Techniekmuseum HEIM hebben besloten om per 1 januari a.s. toe te werken naar 1 organisatie. Uitgangspunt is de educatieve programmering op de drie terreinen kunst, techniek en erfgoed.

Intentieverklaring

Begin 2013 hebben CREA en het Techniekmuseum samenwerking gezocht bij de opzet en het uitbouwen van het Technieklokaal. Het Technieklokaal wil leerlingen van basisscholen kennis laten maken met techniek. Deze samenwerking werd als succesvol ervaren. De gezamenlijke besturen besloten daarop om op meerdere vlakken te gaan samenwerken. In het najaar van 2013 is hiervoor door de beide besturen een intentieverklaring getekend, waarin de beide directeuren de opdracht kregen om een onderzoek te doen naar een verregaande samenwerking tussen de beide instellingen. Hieruit is een rapport ontstaan dat genoeg aanleiding gaf om deze samenwerking verder uit te werken.

Lees de rest van het artikel »

MINE-ART 1. Genk gaat voor een streepje kunst in de mijn …

Van 10 juli tot en met 8 september 2013 kan je in het hoofdgebouw van de Mijn te Waterschei terecht voor dit evenement. (van 10 tot 18 uur.)

Mine-Art 1 komt tot stand na de succesvolle editie van Manifesta 9 vorig jaar, dat ondertussen uitgegroeid is tot een netwerk voor jonge kunstenaars. Dit op initiatief van het Mijndepot en in samenwerking met de Stad Genk die het mijngebouw ter beschikking stelt.

Lees de rest van het artikel »

Mijnbouwobjecten en kennis van koempels online verzameld

Op vrijdag 7 december 2012 om 14.00 uur wordt in Discovery Center Continium te Kerkrade de Mijnbouw Collectie Limburg online gelanceerd.
38 jaar geleden is de laatste Nederlandse mijn gesloten. Het aantal personen dat voor een staatsmijn of een particuliere Nederlandse mijn heeft gewerkt, wordt steeds kleiner en daarmee verdwijnt ook de kennis van het vak.

In het kader van het project Mijn Verleden, Mijn Toekomst heeft het Continium met verschillende partners het afgelopen jaar gewerkt aan het samenbrengen van alle in Limburg aanwezige mijnbouwcollectie gekoppeld aan de kennis van voormalig mijnwerkers. Via www.demijnen.nl is vanaf 7 december deze Mijnbouw Collectie Limburg online te bezoeken.

De objecten die in de Mijnbouw Collectie zijn opgenomen bevinden zich in de museumcollecties van het Continium, Museum het Domein (Sittard), het Nederlands Mijnmuseum (Heerlen) en de Steenkolenmijn Valkenburg. Naast de objectinformatie is op de website allerlei achtergrondinformatie te vinden, zoals de scholing van mijnwerkers, het proces van de kolenwinning, het levensverhaal van Sint Barbara en de geschiedenis van de twaalf Limburgse mijnen.

Bij het registreren en documenteren van de collecties is vakspecifieke kennis van voormalige mijnwerkers gecombineerd met de expertise en infrastructuur van de betrokken musea. Zo is er voor aanvang van het registreren op initiatief van het Continium een viertal workshops verzorgd over documentatie en registratie van mijnbouwrelicten. Ook is er tijdens het project samen met voormalige mijnwerkers goed gekeken naar het juiste jargon dat de mijnwerkers ondergronds voor de diverse materialen gebruikten. Ondergronds werden voor sommige gebruiksvoorwerpen wel drie of vier verschillende termen gebruikt. Moet een ondersteuning nu een stut, een stempel of een stijl worden genoemd? Is het een stijlentrekker of noemen we het een Sylvester? Het resultaat is de digitale ontsluiting van Mijnbouw Collectie Limburg (MCL), die de mijnbouwhistorie van Limburg voor jong en oud toegankelijk maakt. Meer informatie is vanaf vrijdagmiddag 7 december 2012 te vinden op www.demijnen.nl.

De lancering van de Mijnbouw Collectie Limburg is onderdeel van het MijnFestijn, een twee weken durende festijn waarin van 30 november tot en met 14 december 2012 het mijnverleden op verschillende manieren gevierd en herdacht wordt. Het MijnFestijn wordt op 14 december afgesloten met cultuur en dance tijdens de MijnNacht. Meer informatie: www.mvmt.nl.

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

In het hele gebouw waren ze te horen; de pakkende ritmes die gespeeld werden op djembe en conga. Tel daar de ronkende, sissende en zuigende geluiden van stoommachine en dieselmotor bij op en je hebt een swingend en spannend geheel. Ongeveer 30 kinderen maakten woensdag 6 juni jl. ‘Muziek met Machines’ in het Twents Techniekmuseum HEIM. Een groot succes, en voor herhaling vatbaar, gezien de enthousiaste reacties van zowel drummende kinderen als toehoorders.

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM (Francis Faas)

In de Werktuigbouwzaal van het museum werden twee workshops verzorgd door Muziekschool Hengelo, in de persoon van slagwerkdocent Imre Kruis. Hij leerde de kinderen in een uur tijd verschillende ritmes aan, met als basis de ritmes en geluiden van de machines, die aangezet werden door museummedewerkers. De ritmes van de kinderen en die van de machines kwamen prachtig samen, een mooie samenwerking tussen mens en machine.

 

WAK

Muziekschool Hengelo en Twents Techniekmuseum HEIM organiseerden deze activiteit samen in het kader van de Week van de Amateurkunst. Tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK), van 2 t/m 9 juni, waren in gemeenten door heel Nederland activiteiten te bezoeken waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal stonden.

Terug van Spanje

Catalaans Museum der Wetenschap en Industrie

Afgelopen woensdag 27 oktober t/m vrijdag 29 oktober voor het ERIH jaarcongres naar Spanje geweest.
Dat vond plaats in Terrassa in Catalonië, zo’n 40 minuten treinen vanaf Barcelona.

Lang geleden ben ik wel eens in Barcelona geweest, voor Gaudi natuurlijk, maar niet naar het achterland.
In dat achterland is, naast de natuurlijke schoonheid, behoorlijk wat industrieel erfgoed te zien, dat verbaasde me wel.

Terrassa zelf is een stad met veel industriële activiteiten, waardoor er diverse interssante plaatsen te bekijken zijn. Er is het prachtige ‘Catalaans Museum der Wetenschap en Industrie (Museu nacional de la Ciéncia i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC))‘ gevestigd.
Dit museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek, maar van zo’n schoonheid, zoiets moois heb ik nog niet vaak gezien. Waar bij ons en elders de strakke vormen overheersen, waar de sheddaken driehoekig zijn, zijn er hier prachtige ronde vormen.

Naast het congres op donderdag, was er vrijdag een excursie naar een aantal objecten in het achterland.
De rivier Llobregat is een belangrijke ader, waarlangs veel industrieën zich vestigden. De rivier was een belangrijke krachtbron, veel fabrieken werden aangedreven door energie uit waterkracht.

Aangezien er in het achterland voor de industriële activiteiten alleen her en der boeren actief waren, werden rond de fabrieken woonhuizen en voorzieningen gebouwd, zodat er gemeenschappen ontstonden, daar kolonieën genoemd (net als bij ons in Limburg de mijnkoloniën).

We bezochten het ‘Mijnmuseum de Cerc (Museu de les Mines de Cerc)‘, en de ‘Colonia Vidal‘.

Ik zal eerdaags wat meer laten zien en vertellen.

Hertog Reijnout springt bij!

Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk heeft het verzoek van het waterschap ontvangen om het stoomgemaal Hertog Reijnout afgelopen donderdag op te stoken ter ondersteuning van het elektrisch gemaal. De droom van alle vrijwilligers: niet voor de show draaien, maar echt moeten pompen!

Zie ook : hertogreijnout.blogspot.com  en uitzending gemist van SBS6

Roken is uit, Tabaksmuseum sluit

Afgelopen weekend las ik dat het ‘Niemeyer Tabaksmuseum‘ de deuren gaat sluiten. Als reden wordt opgegeven dat tabaksfabrikant Niemeyer (BAT) het niet langer maatschappelijk verantwoord vindt rookwaar in een museum te etaleren.
Dat is natuurlijk de grootste onzin. Dan kan je martelwerktuigen uit een historisch museum ook wel verwijderen, omdat ‘martelen niet meer in is’.

Gewoon zeggen dat je er geen geld meer voor over hebt lijkt mij eerlijker.
Dat wordt op de website van het Noordelijk Scheepvaart Museum, waar de tabakcollectie in beheer is, ook duidelijk in het artikel over de sluiting.
Het is triest om te zien dat de collectie in de verkoop gaat en zodoende uit elkaar zal vallen.

Het lijkt me een taak van het ICN (Instituut Collectie Nederland) om hier actief te worden om de collectie te beschermen en voor Nederland te behouden.
Ik zal bij heen navraag doen of zij actie gaat ondernemen?

Stoombrouwerij

Onlangs keek ik naar een aflevering van ‘Tournée générale’, een programma van de Belgische televisie over bier en bierbrouwen.
In deze aflevering kwam o.a. ‘la Brasserie à Vapeur’ voorbij (de Stoombrouwerij).
Het was maar een kort stukje, maar toch leuk om te zien dat er nog op traditioneel industriële wijze bier gebrouwen wordt, volgens eigen zeggen de enige stoombrouwerij ter wereld.

Het programma ‘Tournée générale’ is een herhaling en is al enkele jaren geleden uitgezonden.
Informatie over het programma op tourneegenerale.canvas.be, waar o.a. fragmenten kunnen worden bekeken, zoals die van ‘la Brasserie à Vapeur’.

Zie ook :

Nieuwe data voor de maalperiode van Woudagemaal

Binnenkort is er weer een openstelling van het Woudagemaal gepland i.v.m. de opleiding voor medewerkers van het waterschap.
Nadat een eerder aangekondigde openstelling niet door ging (vanwege het ijs, de inzet van het gemaal na Kerstmis, en opnieuw ijs) is nu de nieuwe geplande openstelling bekendgemaakt.

Als je er nog nooit geweest bent is dit echt een aanrader.
Het Woudagemaal is als Werelderfgoed het enige nog in produktie (dus echt in bedrijf voor de waterafvoer, niet voor toerisme) zijnde stoomgemaal ter wereld.

Schema :

  • maandag 22 maart / Ketels opstoken. Machines draaien niet. Gemaal niet geopend voor publiek
  • dinsdag 23 maart / Machines worden opgestart. Gemaal open voor publiek van 11.00 tot 17.00
  • woensdag 24 maart / Idem
  • donderdag 25 maart / Idem
  • vrijdag 26 maart / ’s morgens de afsluit-werkzaamheden / ’s middags gemaal weer normaal open voor publiek

 Een voorbehoud blijft natuurlijk gelden want een forse weersverandering kan het noodzakelijk maken om het gemaal weer op een reguliere wijze in te zetten. En dan zal uiteraard deze aangekondige opleiding worden uitgesteld.

Zie ook : www.woudagemaal.nl

Kijk op Flickr voor foto’s en op YouTube voor filmpjes van mijn vorige bezoeken.

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream