Zoek
Berichten Archief

Twente – Fietsen en Wandelen langs industrieel erfgoed in Twente

Industrieel Erfgoed TwenteTwente een land van natuur en rust. Maar ook een land vol bedrijvigheid op het platteland en in de steden. Omstreeks 1850 kwam de industrialisatie in Twente op gang. Enschede ontwikkelde zich als textielstad en Hengelo werd de metaalstad. Grote arbeiderswijken ontstonden en ontwikkelden zich tot zeer karakteristieke delen van de Twentse steden. De grote fabrikanten woonden hier zelf natuurlijk niet. In de grote steden verschenen prachtige villa’s en in het Twentse land lieten de fabrikanten buitenverblijven neerzetten. In de jaren 70 van de vorige eeuw verdween de textielindustrie voor het grootste deel uit Twente. Op het gebied van innovatie is sterk teruggekomen. Twente geldt nu zelfs als één van de vier kernregio’s voor industriële ontwikkeling in Nederland.

De op deze site vermelde fiets- en wandelroutes voeren u langs de monumenten van het rijke Twentse industriële verleden.Onderweg ervaart u ook het andere Twente, het land van natuur en rust. Want in Twente gaan bedrijvigheid en natuur goed samen.

Er is ook een gratis informatiebrochure verkrijgbaar bij de VVV’s en musea in Twente.

De prijs per routeboekje is slechts € 2,95.

Fietsroutes :

 • Texstadroute
  • fietstocht door het centrum van Enschede met indrukwekkende overblijfselen van fabrieksterreinen, statige stadsvilla’s, eenvoudige arbeiderswoningen en architectonische tuindorpen en groene stadsparken. (26 km)
 • Texlandroute
  • fietstocht door het groene buitengebied aan de zuidrand van Enschede. (32 km)
 • Hart van Zuid
  • fietstocht door het industriële landschap van Hengelo tussen het spoor en het Twentekanaal. De route gaat langs enkele oude volksbuurten, resten van de oude Hengelose Bierbrouwerij, villawijk Anninks- en Nijhofshoek. (17 km)
 • Spanjaardroute
  • voert langs de industriële geschiedenis van de textielindustrie langs de driehoek Delden-Borne-Hengelo. De route gaat langs o.a. de villa’s van o.a. de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard. (25 km)

Wandelroutes

 • Hooge Heerenroute
  • wandelroute door het centrum en de binnenstad van Enschede. De route gaat langs indrukwekkende overblijfselen van oude textielfabrieken en langs statige stadsvilla’s van voormalige textielbaronnen. (5km)
 • Roombeekroute
  • onder meer langs het monumentale Witte Huis en het Rijksmuseum Twenthe en komt uit op het Roombeekterrein. De restanten van vroegere textielfabrieken zijn hier extra imposant, omdat na de vuurwerkramp het gebied een heel nieuw gezicht krijgt. (5 km)
 • Tuindorproute
  • voert langs de voormalige bedrijventerreinen van Stork en Dikkers ten zuiden van het station. De enorme fabriekshallen, de oude Wilhelmina- bedrijfsschool, magazijnen, koel- en watertorens staan er allemaal nog en worden door het stadsbestuur gekoesterd. Een flink deel van de route gaat door Tuindorp ’t Lansink, dat tegen de Storkgebouwen aan ligt. (6 km)

Geef je reactie

Translate this page
  Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream