Zoek
Berichten Archief

Het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.

Het is triest te moeten melden dat het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.
Het SIWE was tot dit jaar de officiële koepelorganisatie voor het Vlaams industrieel erfgoed en kreeg daarvoor een bescheiden toelage, waar o.m. een beperkte ondersteuningsorganisatie van kon worden opgezet. Ook werd het tijdschrift SIWE-magazine uitgegeven.

Je kunt er over lezen in de meest recente nieuwsbrief van SIWE (PDF) http://www.siwe.be/file/nieuwsbrief/nb_70_2012_12.pdf

In Vlaanderen is door de overheid een nieuwe organisatie opgericht, ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed – www.etwie.be), die van ruime financiële middelen wordt voorzien.

Op zich positief nieuws, vooral als je het vergelijkt met de Nederlandse situatie, waar geen geld beschikbaar is voor een professionele industrieel erfgoed organisatie.

Ook is het voor mij begrijpelijk dat er een initiatief ontplooid is om iets nieuws op te zetten en daarbij niet gehinderd te willen worden door ‘oud zeer’.
En één organisatie is beter dan twee aparte, die in het verleden ook nog wel eens onderling problemen hadden.

Maar het is wel te triest voor woorden om daarbij zomaar de kennis en ervaring verloren te laten gaan, die er is in de organisaties als VVIA (www.vvia.be) en SIWE (www.siwe.be) aanwezig is.

Het ETWIE heeft dit jaar nog niet veel laten zien, maar heeft wel onlangs op de valreep een eerste ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd.
Ik ben nog niet onder de indruk, maar misschien dat er meer gaat gebeuren in 2013. Ik blijf het volgen.

Van het ‘SIWE-Magazine’ zal nog één editie uitkomen.

3 Reacties to “Het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.”

 • Beste Frank

  Sta mij toe om toch enkele kanttekeningen bij dit nieuwsbericht te plaatsen:

  – ETWIE is niet opgericht door de Vlaamse overheid. ETWIE is ontstaan vanuit een groep experten uit de sector van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Door deze brede groep, waartoe ook mensen van SIWE behoorden, werd bij de Vlaamse overheid een beleidsplan ingediend om erkend en gesubsidieerd te worden binnen het Cultureel-Erfgoeddecreet. Dit beleidsplan werd goedgekeurd, zodat ETWIE tot 2016 over financiële middelen beschikt om zijn werking te ontplooien. Of deze middelen al dan niet ‘ruim’ zijn, laat ik in het midden (de cijfers zijn vrij beschikbaar). In ieder geval konden met het budget twee personeelsleden in dienst genomen worden.

  – De werking van ETWIE is effectief van start gegaan in september 2012. Op drie maanden tijd is het natuurlijk niet mogelijk om al ‘veel te laten zien’. Desalniettemin is ETWIE op die enkele maanden tijd toch al vrij zichtbaar geworden in de sector, onder meer door de vele formele en informele contacten, de communicatie via onze website en de nieuwsbrief, en de geslaagde ontmoetingsdag van vorige week.

  – Het is zeker niet de bedoeling om de kennis en ervaring van SIWE verloren te laten gaan. Verschillende mensen van SIWE zitten in de bestuursorganen van ETWIE, en ook in de verdere werking van ETWIE zal geprobeerd worden om, in overleg met de mensen van SIWE, de expertise die de voorbije jaren werd opgebouwd, optimaal in te zetten.

  – De VVIA blijft haar werking gewoon verderzetten, zoals ze dat al decennia lang doet. Aangezien de VVIA niet werd gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, heeft het ontstaan van ETWIE geen impact op hun werking. Uiteraard hoopt ETWIE ook op een vruchtbare samenwerking met de VVIA.

  Vriendelijk groet

  Tijl Vereenooghe
  ETWIE

 • Dank voor je toelichting.

Geef je reactie

Translate this page
  Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream