Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Actueel’ Category

Stichting Boogbrug Vianen : Tentoontoonstelling in en bij Museum van Zuilen

Bouw boogbrug VianenIn 2007 werd de machtige Bommelsebrug, in plaats van beschermd, gesloopt.

De vakwerkligger met een lengte van één kilometer lag ingeklemd tussen de nieuwe Martinus Nijhoffbrug en de oude Hupkesbrug.

Een rit door de eindeloze stalen constructie was toentertijd misschien wel de meest spectaculaire oversteek van Europa.

Van de gesloopte brug is een hoekpunt gespaard gebleven en aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht geplaatst, dichtbij het

Museum van Zuilen, ter nagedachtenis aan Werkspoor, de fabriek waar de brug grotendeels werd gebouwd.

Op 12 december 2013 werd het brugelement onthuld.

Gemeente Utrecht verzocht Stichting Boogbrug Vianen bij de onthulling een tentoonstelling van hedendaagse kunst te organiseren.

Zeven kunstenaars hebben vervolgens reflecties gegeven op de klinknagels, het water, de herinneringen, de musealisering, de juristerij

en de toekomst.

In het Museum van Zuilen zijn deze reflecties geïntegreerd met de Werkspoor-collectie waardoor een bijzondere combinatie van oude relieken en nieuwe spiegelingen is ontstaan … een bezoek zeker waard!

Open tot mei 2014; zie ook www.museumvanzuilen.nl

 

Voor de tentoonstelling heeft Stichting Boogbrug Vianen een catalogus uitgegeven; ISBN 979-90-75447-07-1

Het onderwijs heeft hiervan 900 exemplaren ter beschikking gekregen en 500 exemplaren zijn als luxe editie over het land verspreid.

Enkele luxe exemplaren zijn nog te koop: prijs € 5 (verzendkosten € 3).  info@stichting-boogbrug-vianen.nl

De catalogus bevat 40 pagina’s met de geschiedenis van Zuilen en Werkspoor, een samenvatting van de ‘12 bruggen’ en reflecties van de kunstenaars Hugo Boxhoorn, Wim van Sijl, Ienke Kastelein, Ad van Rosmalen, Esther de Vries, Henk Wijnen en John Körmeling.

zie catalogus:  BRUGELEMENT (PDF)

MINE-ART 1. Genk gaat voor een streepje kunst in de mijn …

Van 10 juli tot en met 8 september 2013 kan je in het hoofdgebouw van de Mijn te Waterschei terecht voor dit evenement. (van 10 tot 18 uur.)

Mine-Art 1 komt tot stand na de succesvolle editie van Manifesta 9 vorig jaar, dat ondertussen uitgegroeid is tot een netwerk voor jonge kunstenaars. Dit op initiatief van het Mijndepot en in samenwerking met de Stad Genk die het mijngebouw ter beschikking stelt.

Lees de rest van het artikel »

Nieuwste station van Nederland in oude stijl geopend

Opening station Stoomtrein Valkenburgse MeerTevreden subsidieverstrekkers, trotse gezichten bij de aannemer en de vrijwilligers van Stoomtrein Valkenburgse Meer. Zaterdag 20 april jl. openden mw. Belaerts van Blokland van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en burgemeester J. Wienen van Katwijk het nieuwe station in het buitenmuseum. Het is misschien wel het mooiste station van Nederland en het staat in Valkenburg ZH (Gemeente Katwijk). Het is het vertrekpunt voor een stoomtreinrit langs het Valkenburgse meer en het beginpunt van een ontdekkingstocht in het grote smalspoormuseum. Vanaf 9 mei is iedereen welkom om dit unieke gebouw te bekijken en hier het museumbezoek en de treinreis te beginnen.

Lees de rest van het artikel »

Stichting Industrieel Erfgoed Deventer verzorgt maandelijkse uitzending op Deventer Radio.

SIED zal de komende tijd op de radio te horen zijn, een bijzonder initiatief.

Elke vrijdagmiddag zendt de Deventer Radio een cultureel programma van een half uur uit. De opnames vinden plaats in de openbare bibliotheek. De SIED is gevraagd eens per maand het onderwerp Erfgoed te belichten. We hebben thema’s bedacht voor het eerste half jaar. Op 28 januari heeft Eric Giesbers de SIED geïntroduceerd. Op 22 februari staat de Boekenweek centraal. Voor de volgende programma’s zullen de betrokken vrijwilligers benaderd worden.

Kijk ook op www.deventerrtv.nl

Het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.

Het is triest te moeten melden dat het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.
Het SIWE was tot dit jaar de officiële koepelorganisatie voor het Vlaams industrieel erfgoed en kreeg daarvoor een bescheiden toelage, waar o.m. een beperkte ondersteuningsorganisatie van kon worden opgezet. Ook werd het tijdschrift SIWE-magazine uitgegeven.

Je kunt er over lezen in de meest recente nieuwsbrief van SIWE (PDF) http://www.siwe.be/file/nieuwsbrief/nb_70_2012_12.pdf

In Vlaanderen is door de overheid een nieuwe organisatie opgericht, ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed – www.etwie.be), die van ruime financiële middelen wordt voorzien.

Op zich positief nieuws, vooral als je het vergelijkt met de Nederlandse situatie, waar geen geld beschikbaar is voor een professionele industrieel erfgoed organisatie.

Ook is het voor mij begrijpelijk dat er een initiatief ontplooid is om iets nieuws op te zetten en daarbij niet gehinderd te willen worden door ‘oud zeer’.
En één organisatie is beter dan twee aparte, die in het verleden ook nog wel eens onderling problemen hadden.

Maar het is wel te triest voor woorden om daarbij zomaar de kennis en ervaring verloren te laten gaan, die er is in de organisaties als VVIA (www.vvia.be) en SIWE (www.siwe.be) aanwezig is.

Het ETWIE heeft dit jaar nog niet veel laten zien, maar heeft wel onlangs op de valreep een eerste ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd.
Ik ben nog niet onder de indruk, maar misschien dat er meer gaat gebeuren in 2013. Ik blijf het volgen.

Van het ‘SIWE-Magazine’ zal nog één editie uitkomen.

Mijnbouwobjecten en kennis van koempels online verzameld

Op vrijdag 7 december 2012 om 14.00 uur wordt in Discovery Center Continium te Kerkrade de Mijnbouw Collectie Limburg online gelanceerd.
38 jaar geleden is de laatste Nederlandse mijn gesloten. Het aantal personen dat voor een staatsmijn of een particuliere Nederlandse mijn heeft gewerkt, wordt steeds kleiner en daarmee verdwijnt ook de kennis van het vak.

In het kader van het project Mijn Verleden, Mijn Toekomst heeft het Continium met verschillende partners het afgelopen jaar gewerkt aan het samenbrengen van alle in Limburg aanwezige mijnbouwcollectie gekoppeld aan de kennis van voormalig mijnwerkers. Via www.demijnen.nl is vanaf 7 december deze Mijnbouw Collectie Limburg online te bezoeken.

De objecten die in de Mijnbouw Collectie zijn opgenomen bevinden zich in de museumcollecties van het Continium, Museum het Domein (Sittard), het Nederlands Mijnmuseum (Heerlen) en de Steenkolenmijn Valkenburg. Naast de objectinformatie is op de website allerlei achtergrondinformatie te vinden, zoals de scholing van mijnwerkers, het proces van de kolenwinning, het levensverhaal van Sint Barbara en de geschiedenis van de twaalf Limburgse mijnen.

Bij het registreren en documenteren van de collecties is vakspecifieke kennis van voormalige mijnwerkers gecombineerd met de expertise en infrastructuur van de betrokken musea. Zo is er voor aanvang van het registreren op initiatief van het Continium een viertal workshops verzorgd over documentatie en registratie van mijnbouwrelicten. Ook is er tijdens het project samen met voormalige mijnwerkers goed gekeken naar het juiste jargon dat de mijnwerkers ondergronds voor de diverse materialen gebruikten. Ondergronds werden voor sommige gebruiksvoorwerpen wel drie of vier verschillende termen gebruikt. Moet een ondersteuning nu een stut, een stempel of een stijl worden genoemd? Is het een stijlentrekker of noemen we het een Sylvester? Het resultaat is de digitale ontsluiting van Mijnbouw Collectie Limburg (MCL), die de mijnbouwhistorie van Limburg voor jong en oud toegankelijk maakt. Meer informatie is vanaf vrijdagmiddag 7 december 2012 te vinden op www.demijnen.nl.

De lancering van de Mijnbouw Collectie Limburg is onderdeel van het MijnFestijn, een twee weken durende festijn waarin van 30 november tot en met 14 december 2012 het mijnverleden op verschillende manieren gevierd en herdacht wordt. Het MijnFestijn wordt op 14 december afgesloten met cultuur en dance tijdens de MijnNacht. Meer informatie: www.mvmt.nl.

ERIH Conferentie 2012 dit jaar in Amsterdam (12-14 sep. 2012)

De jaarlijkse internationale ERIH Conferentie vindt dit jaar plaats in Amsterdam. (12-14 september 2012)

Een interessante bijeenkomst war je je kan laten inspireren door de vele nationale en internatrionale deelnemers.

Verzeker je van een plaats en schrijf je in voor de ERIH conferentie op de website van ERIH.
 
Daar vindt je ook nadere informatie over locatie, programma, kostren deelname e.d.
 
Het 5e HollandRoute Forum zal ook tijdens deze dagen worden gehouden.

Entreegebouw Gasfabriek Hilversum gesloopt

Onlangs is het laatste gebouw van de gasfabriek in Hilversum gesloopt, ondanks pogingen in het verleden dat te voorkomen.

Daarmee begaat Hilversum weer een historische vergissing, zoals de sloop eind jaren 90 van de fabrieksschoorsteen van de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek, de voorloper van de omroep, waar Hilversum zijn identiteit aan ontleent).

Hilversum is trots op zijn arbeiderswijken van Dudok, maar wist alle herinneringen uit van de plekken, waar deze mensen te werk gingen.

Een verslag van het hele traject van mijn pogingen (samen met de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk) om tenminste één pandje van de gasfabriek te redden staat nog op mijn planning.

Zie ook :

– foto’s van de sloop, die ik onlangs genomen heb

Informatie over de gasfabriek in Hilversum

Gedwongen, ontvoerd of verkocht: moderne slavernij

Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 oktober 2011 besteedt HollandDoc aandacht aan de (nog altijd bestaande) slavernij in de wereld.

Op dit moment zijn er over de hele wereld meer slaven dan ooit tevoren. Volgens recent onderzoek worden er naar schatting 27 miljoen mensen vastgehouden in de slavernij. Naar aanleiding van de NTR-serie ‘De slavernij’ vertoont Holland Doc 24 van 15 tot en met 21 oktober documentaires over verschillende vormen van hedendaagse slavernij; van vrouwen die zonder betaling als dienstmeisje te werk worden gesteld tot ontvoerde kinderen die als soldaat ingezet worden.

 

Zie :

 

Nieuwe serie ‘Coal’ op Discovery Channel

De nieuwe serie Coal over mijnbouw in West Virginia, is vanaf 11 oktober iedere dinsdag om 21:00 uur te zien op Discovery. (zie website van Discovery)

“Diep onder de grond, in de duisternis van moeder aarde, riskeren 19 mannen hun leven op zoek naar kolen. In gangen van amper een meter hoog verzamelen zij de kostbare brandstof die nog steeds zo belangrijk is voor de Amerikaanse industrie. De beloning is hoog, maar zo ook de gevaren van instortende schachten, overstromingen en gasexplosies. Bekijk hier alvast de promo!

In de nieuwe serie ‘Coal’ volgen we de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf Cobalt Coal dat in de bergen van West-Virginia tracht de torenhoge investeringen van 4 miljoen dollar om te zetten in klinkende winst. Maar dan moet er wel dag en nacht doorgewerkt worden en kunnen ze geen tegenslag gebruiken van haperende machines of extreem noodweer. Kijk hoe deze mijnwerkers de lange traditie van hun ouders en grootouders voortzetten. Met nieuwere machines, maar met aloude risico’s.”

Wim bedankt voor de tip!

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream