Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Groot-Brittannië’ Category

Im Land der Kohlengruben (In het land van de kolenmijnen)

Ik ontving onlangs een prachtig boekwerkje van het Industriemuseum van het Landschaftsverbands Westfalen Lippe (LWL) over de Engelse industriële schilder Thomas Hair, dat ik graag onder de aandacht wil brengen.

Het boek (in het Duits natuurlijk) gaat in op de persoon en het werk van Thomas Hair, en geeft daarnaast achtergrondinformatie over de gebieden, die hij schilderde en de relatie met Westfalen.

Het boek is mooi vormgegeven en ongeveer de helft van het boek is gevuld met afbeeldingen van de werken van Thomas Hair. (origineel in een boek gepubliceerd in 1844)

En wat voor ons Hollanders belangrijk is, het boek is niet duur! Slechts € 9,95 🙂

ThomasHair01

Lees de rest van het artikel »

TV Tip : Britain’s Greatest Machines with Chris Barrie

Op National Geographic wordt een leuk programma uitgezonden ‘Britain’s Greatest Machines with Chris Barrie’, waarin de technologische ontwikkelingen in een specifiek decennium getoond worden aan de hand van diverse machines.

Britains_Greates_Machines

Lees de rest van het artikel »

Tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek over Herbestemming

De VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) organiseerde in december 2008 in samenwerking met de afdeling Architectonische lngenieurswetensc happen van de Vrije Universiteit Brussel een internationale workshop over herbestemming van industriële panden.

erfgoed2009-2-3

Een deel van de daar gehouden voordrachten zijn terug te vinden in een speciaal themanummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’, aangevuld met soortgelijke passende bijdragen.

Lees de rest van het artikel »

Railway Walks op de TV

In het Verenigd Koninkrijk zijn er ‘dankzij’ de ‘Beeching Axe‘ zeer veel verlaten spoorweggetjes.
Deze spoorweggetjes zijn inmiddels opgebroken, maar laten nog steeds hun sporen na in het landschap.
Op deze trajecten kan je wandelen, wat ik ook al enkele malen gedaan heb,
Je komt dan op plaatsen waar normaal alleen de spoorbaan kwam, loopt door oude tunnels etc.

Helaas is de vakantie net voorbij, maar toch kan je er nog van genieten door het programma ‘Railway Walks’, waarvan morgen, 17 september om 20.00 uur op BBC2 weer een aflevering wordt uitgezonden.
En omdat de spoorwegen vaak werden aangelegd om industrieën te ontsluiten is er ook aandacht voor de industriële relicten langs de lijn.

Echt een aanrader!

Informatie op de website van de BBC

Een Duister Domein

duisterdomeinTijdens de vakantie heb ik het boek ‘Een Duister Domein’ gelezen van Val McDermid, een beroemd schrijfster van thrillers.

Wat heeft dat nu weer met industriecultuur te maken?

In dit geval wel wat, want het boek speelt zich af tijdens de beruchte mijnstaking in Schotland, in 1984.

Lees de rest van het artikel »

The Battle of Orgreave (Mijnsluiting in Groot Brittannië)

Één van de dingen die ik moeilijk vind van mijn belangstelling voor industriecultuur is dat ik vaak lees over industrieën, die ooit onaantastbaar leken en die toch teloor zijn gegaan.
Industrieën of merken waar mensen die er werkten trots op waren. Wat blijft er van die trots over als een familiebedrijf wordt opgekocht door een buitenlandse investeerder? Of als een complete bedrijfstak gesaneerd wordt. Zoals bijvoorbeeld de mijnen.

De mijnen rendeerden zolang het grootste gedeelte van de energiebehoefte gedekt werd door het verstoken van kolen.
Na de tweede wereldolie werden kolen langzaam verdrongen door olie en gas. De kolen die tegenwoordig nog gebruikt worden voor bijvoorbeeld de staalindustrie (cokes) of de energiecentrales komen nu van ver.
(Ik kan me herinneren dat mij verteld werd bij een bezoek aan het Bergbaumuseum in Bochum, dat een ton kolen uit Duitsland indertijd 200DM (ca. 100 Euro) kostte en dat een ton kolen uit Rotterdam, onafhankelijk van waar het daarvoor vandaan kwam 80 DM (40 Euro) kostte. Dat verschil moest worden gesubsidieerd, subsidie voor arbeid waar men buitenlandse werkkrachten voor moest aantrekken omdat er geen Duitser meer in de mijnen wilde werken)

Lees de rest van het artikel »

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream