Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Buitenland’ Category

MINE-ART 1. Genk gaat voor een streepje kunst in de mijn …

Van 10 juli tot en met 8 september 2013 kan je in het hoofdgebouw van de Mijn te Waterschei terecht voor dit evenement. (van 10 tot 18 uur.)

Mine-Art 1 komt tot stand na de succesvolle editie van Manifesta 9 vorig jaar, dat ondertussen uitgegroeid is tot een netwerk voor jonge kunstenaars. Dit op initiatief van het Mijndepot en in samenwerking met de Stad Genk die het mijngebouw ter beschikking stelt.

Lees de rest van het artikel »

Het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.

Het is triest te moeten melden dat het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.
Het SIWE was tot dit jaar de officiële koepelorganisatie voor het Vlaams industrieel erfgoed en kreeg daarvoor een bescheiden toelage, waar o.m. een beperkte ondersteuningsorganisatie van kon worden opgezet. Ook werd het tijdschrift SIWE-magazine uitgegeven.

Je kunt er over lezen in de meest recente nieuwsbrief van SIWE (PDF) http://www.siwe.be/file/nieuwsbrief/nb_70_2012_12.pdf

In Vlaanderen is door de overheid een nieuwe organisatie opgericht, ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed – www.etwie.be), die van ruime financiële middelen wordt voorzien.

Op zich positief nieuws, vooral als je het vergelijkt met de Nederlandse situatie, waar geen geld beschikbaar is voor een professionele industrieel erfgoed organisatie.

Ook is het voor mij begrijpelijk dat er een initiatief ontplooid is om iets nieuws op te zetten en daarbij niet gehinderd te willen worden door ‘oud zeer’.
En één organisatie is beter dan twee aparte, die in het verleden ook nog wel eens onderling problemen hadden.

Maar het is wel te triest voor woorden om daarbij zomaar de kennis en ervaring verloren te laten gaan, die er is in de organisaties als VVIA (www.vvia.be) en SIWE (www.siwe.be) aanwezig is.

Het ETWIE heeft dit jaar nog niet veel laten zien, maar heeft wel onlangs op de valreep een eerste ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd.
Ik ben nog niet onder de indruk, maar misschien dat er meer gaat gebeuren in 2013. Ik blijf het volgen.

Van het ‘SIWE-Magazine’ zal nog één editie uitkomen.

Interessant nieuw blog over staalindustrie

Onlangs is er een nieuw (engelstalig) weblog over staalindustrie gelanceerd, met veel prachtig fotomateriaal www.steel-industry.org.

Een bezoek meer dan waard!

En bezoek dan ook eens de website van Viktor Macha (www.viktormacha.com), die bovengenoemd weblog mede heeft opgezet.

Nieuwe serie ‘Coal’ op Discovery Channel

De nieuwe serie Coal over mijnbouw in West Virginia, is vanaf 11 oktober iedere dinsdag om 21:00 uur te zien op Discovery. (zie website van Discovery)

“Diep onder de grond, in de duisternis van moeder aarde, riskeren 19 mannen hun leven op zoek naar kolen. In gangen van amper een meter hoog verzamelen zij de kostbare brandstof die nog steeds zo belangrijk is voor de Amerikaanse industrie. De beloning is hoog, maar zo ook de gevaren van instortende schachten, overstromingen en gasexplosies. Bekijk hier alvast de promo!

In de nieuwe serie ‘Coal’ volgen we de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf Cobalt Coal dat in de bergen van West-Virginia tracht de torenhoge investeringen van 4 miljoen dollar om te zetten in klinkende winst. Maar dan moet er wel dag en nacht doorgewerkt worden en kunnen ze geen tegenslag gebruiken van haperende machines of extreem noodweer. Kijk hoe deze mijnwerkers de lange traditie van hun ouders en grootouders voortzetten. Met nieuwere machines, maar met aloude risico’s.”

Wim bedankt voor de tip!

Bekijk het filmpje uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven

Bekijk het filmpje met het eindresultaat van het industrieel erfgoedproject dat BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) organiseerde voor fotografiestudenten uit Leuven en Den Bosch van april jongstleden.

http://www.youtube.com/watch?v=JeILoQTMORg

Uitwisseling fotografiestudenten in Leuven 8 april 2011

“Op 8 april jongstleden stond de tweede uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven op het programma. Samen met haar Belgische partner het SIWE, Steunpunt Industrieel Wetenschappelijk Erfgoed, organiseerde de BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) een wandeling langs verschillende industrieel erfgoedobjecten.”

Lees over deze uitwisseling

Bekijk het filmpje van de eerste bijeenkomst in Den Bosch

 

Website over de de vroege industriële productie van ijzer rond 1800

Af en toe kom ik op Internet een website tegen die ik nog niet kende (of wat ik alweer vergeten was?). Zo’n website is www.early-birthplaces.eu over de geboorteplaatsen van de Europese industriële cultuur!

Vijf musea, gewijd aan de geschiedenis van de industrie, uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen en Spanje werkten samen om inzicht te geven in het begin van de industrialisering met als voorbeeld de vroege industriële productie van ijzer rond 1800.

Op deze website kan je alles te weten komen over hoogoven technologie in de Europese landen rond 1800. Er is ook een mogelijkheid zelf de hoogoven te bedienen in een simpel spel.

Indrukwekkende film Workingman’s Death (DVD)

 

Workingman’s death

Afgelopen weekend heb ik in Duitsland de DVD ‘Workingman’s Death’ gekocht, een film over ‘Werk in de 21e eeuw’ van Michael Glawogger.

Een indrukwekkend beeld van arbeid, zoals wij dat kennen uit de tijd van de industriële revolutie, maar dus heden ten dage elders in de wereld nog realiteit is.
Er worden levensgevaarlijke, vuile en fysiek uitputtende beroepen geportretteerd. Chinese staalarbeiders, mijnwerkers in Oekraïne, vleesverwerkers in Nigeria en Indonesische sulfurontginners.
Ontluisterende beelden, die aantonen dat zware handarbeid niet is verdwenen, maar voor ons westerlingen gewoon onzichtbaar is?
(Zie ook de Nederlandse vertaling “Un-Kulturhauptstadt RUHR 2010 : Vernietiging van het Cultureel Erfgoed door de „Culturele Hoofdstad van Europa – RUHR 2010” (PDF) van het Duitse artikel van Harald Finster “Un-Kulturhauptstadt RUHR 2010“).
In de Oekraïne zijn de oude mijnen (door de voorwaarden van de EU) gesloten en laten de mensen zonder werk en inkomsten achter, zodat deze in illegale mijnen proberen nog wat kolen te delven.
In Indonesië werken mensen tussen de zwaveldampen, in Nigeria worden mensen geconfronteerd met leeuwen in een openlucht slachthuis, in Pakistan wordt een enorme olietanker in stukken geknipt en Chinese staalarbeiders in de hoop voor een glorieuze toekomst.

Zie ook :

Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdagen voor Industriële Archeologie (VNODIA) op 25 en 26 maart a.s.

De VNODIA 2011 (Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie) wordt dit jaar gehouden in Brugge en Lichtervelde (West-Vlaanderen) op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart.

Het thema zal dit jaar zijn : De rol en inzet van vrijwilligers en vrijwilligersverenigingen bij behoud in situ en site-musea. (In situ bewaard industrieel en technisch erfgoed en U en wij…)

Lees de rest van het artikel »

Correspondent voor Duitsland

Industriekultur 3-10 VoorpaginaSinds de tweede helft van 2010 schrijf ik kleine artikeltjes voor het Duitse blad Industriekultur over actuele wetenswaardigheden in Nederland.

Leuk om te doen en een goed oefening voor mijn Duits. Mijn leraar Duits zou van verbazing omvallen denk ik.
(de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er natuurlijk wel een redactionele slag overheen gaat, maar ik krijg gelukkig geen cijfer!)

In het nummer 3.10 waren het artikeltjes over de plannen voor het Havengebied van Deventer en de aanwijzing van de watertoren van Dokkum als rijksmonument.
Ik had deze ondewerpen gekozen, omdat ik ze representief vond voor wat er in Nederland speelt. Herontwikkeling van grote gebieden met aandacht voor de creatieve bedrijvigheid en de selectie voor Wederopbouw monumenten, wat in Europa redelijk uniek is.

Artikeltjes IndustrieKultur 3-10. (PDF, ca. 3Mb)

Inmiddels is nummer 4.10 ook uitgekomen met als thema : Aardolie.

TV-Tip : Deutsche Dynastien – Die Thyssens

Maandag 8 November 2010 van 21.00 tot 21.45 uur, bij de ARD wordt de film ‘Deutsche Dynastien – Die Thyssens’ uitgezonden.

Staalgigant Thyssen weerspiegelt als geen ander de hoogte- en dieptepunten uit de Duitse geschiedenis.

Voor deze documentaire heeft zowel het bedrijf als de familie de gelegenheid gegeven diep te putten uit hun archieven.
Wat begon met een prachtige carrière in de industrie in de 19e eeuw ontwikkelde zich tot een familie-epos in de stijl van een Griekse tragedie.

Over kleurrijke levens, gerechtelijke geschillen over miljarden en aanhoudende doodsangst, maar ook van een industriële, culturele en morele erfenis die de belangrijkste protagonisten van de Thyssen-Saga achterlaten.

Niet eerder gepubliceerde beelden uit het privébezit van de familie evenals talrijke interviews met de nazaten van alle takken van de familie beschrijven de geschiedenis van Thyssen, niet alleen persoonlijk en emotioneel, maar met tot dusver onbekende perspectieven op de dramatische levens van de markante persoonlijkheden.

Zie website ARD/Das Erste

Zie ook : Historie Thyssen

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream