Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Toerisme’ Category

Twente – Fietsen en Wandelen langs industrieel erfgoed in Twente

Industrieel Erfgoed TwenteTwente een land van natuur en rust. Maar ook een land vol bedrijvigheid op het platteland en in de steden. Omstreeks 1850 kwam de industrialisatie in Twente op gang. Enschede ontwikkelde zich als textielstad en Hengelo werd de metaalstad. Grote arbeiderswijken ontstonden en ontwikkelden zich tot zeer karakteristieke delen van de Twentse steden. De grote fabrikanten woonden hier zelf natuurlijk niet. In de grote steden verschenen prachtige villa’s en in het Twentse land lieten de fabrikanten buitenverblijven neerzetten. In de jaren 70 van de vorige eeuw verdween de textielindustrie voor het grootste deel uit Twente. Op het gebied van innovatie is sterk teruggekomen. Twente geldt nu zelfs als één van de vier kernregio’s voor industriële ontwikkeling in Nederland.

De op deze site vermelde fiets- en wandelroutes voeren u langs de monumenten van het rijke Twentse industriële verleden.Onderweg ervaart u ook het andere Twente, het land van natuur en rust. Want in Twente gaan bedrijvigheid en natuur goed samen.

Er is ook een gratis informatiebrochure verkrijgbaar bij de VVV’s en musea in Twente.

De prijs per routeboekje is slechts € 2,95.

Fietsroutes :

 • Texstadroute
  • fietstocht door het centrum van Enschede met indrukwekkende overblijfselen van fabrieksterreinen, statige stadsvilla’s, eenvoudige arbeiderswoningen en architectonische tuindorpen en groene stadsparken. (26 km)
 • Texlandroute
  • fietstocht door het groene buitengebied aan de zuidrand van Enschede. (32 km)
 • Hart van Zuid
  • fietstocht door het industriële landschap van Hengelo tussen het spoor en het Twentekanaal. De route gaat langs enkele oude volksbuurten, resten van de oude Hengelose Bierbrouwerij, villawijk Anninks- en Nijhofshoek. (17 km)
 • Spanjaardroute
  • voert langs de industriële geschiedenis van de textielindustrie langs de driehoek Delden-Borne-Hengelo. De route gaat langs o.a. de villa’s van o.a. de joodse fabrikantenfamilie Spanjaard. (25 km)

Wandelroutes

 • Hooge Heerenroute
  • wandelroute door het centrum en de binnenstad van Enschede. De route gaat langs indrukwekkende overblijfselen van oude textielfabrieken en langs statige stadsvilla’s van voormalige textielbaronnen. (5km)
 • Roombeekroute
  • onder meer langs het monumentale Witte Huis en het Rijksmuseum Twenthe en komt uit op het Roombeekterrein. De restanten van vroegere textielfabrieken zijn hier extra imposant, omdat na de vuurwerkramp het gebied een heel nieuw gezicht krijgt. (5 km)
 • Tuindorproute
  • voert langs de voormalige bedrijventerreinen van Stork en Dikkers ten zuiden van het station. De enorme fabriekshallen, de oude Wilhelmina- bedrijfsschool, magazijnen, koel- en watertorens staan er allemaal nog en worden door het stadsbestuur gekoesterd. Een flink deel van de route gaat door Tuindorp ’t Lansink, dat tegen de Storkgebouwen aan ligt. (6 km)

Amsterdam Metropoolregio – Fietsen langs Industrieel Erfgoed (Kennemerland)

In het kader van ‘Amsterdam bezoeken en Holland zien’ probeert Amsterdam het toerisme te spreiden, zodat Amsterdam niet overbelast raakt.

Daarvoor zijn onder andere routes uitgezet in de metropoolregio Amsterdam.

Één van die routes is een speciale industrieel erfgoed route rondom Haarlem (Kennemerland) : Fietsroute ‘Industrieel Erfgoed en de Nederlandse Handelsgeest’ (PDF). (60 kilometer)

Er is ook een autoroute beschikbaar (100 kilometer)

Overige routes :

 

 

De Achterhoek, Langs Industrieel Erfgoed – Wandelen met een App

Deze route is van 78 km speciaal samengesteld langs ‘Spannende Geschiedenis locaties’ en is samen met andere routes gebundeld in de App Spannende Geschiedenis routes (Gratis verkrijgbaar in de App store, de Google Play store)
Installeer de route met 1 druk op de knop en je hebt onderweg geen internet meer nodig. Volg de route en krijg alle informatie over de verborgen historische schatten in tekst, foto’s en audio of video.

De 19e eeuw staat in Nederland bekend als de tijd van de Industriële revolutie. Ook in de Achterhoek ontwikkelt de industrie zich snel. Kleinschalige werkplaatsen groeien uit tot grote fabrieken, het handmatig maken van producten wordt steeds meer vervangen door machinale productie. Op een aantal plekken in de Achterhoek zijn nog objecten te zien, die een grote rol hebben gespeeld in de industriële revolutie.

http://spannendegeschiedenis.nl/routes/langs-industrieel-erfgoed/langs-industrieel-erfgoed

Deventer (Wandelen en Fietsen)

Op de website van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) zijn de volgende routes te downloaden :

 • Fietsroute “Bergweide” (ook te gebruiken als lange wandelroute, afstand ca. 10 km)

  Deze route richt zich op een deel van het industriegebied “Bergweide” , het zgn. “Havenkwartier” waar de industriële ontwikkeling vanaf 1920 – 1960 gestalte heeft gekregen.
  Het gebied fungeert als broedplaats voor nieuwe economische bedrijvigheid vooral in de culturele en creatieve sector.

 • Fietsroute “De Oude Schil” en de “Raambuurt” (ook te gebruiken als lange wandelroute, afstand ca. 15 km)

  Deze route voert u langs de bedrijvigheid die zich in de negentiende ontwikkelde nadat de Vestingswet van 1874 van kracht werd.
  Toen kon er eindelijk buiten het vestinggebied kon worden gebouwd.
  De wandeling in de Raambuurt laat zien hoe de stadsvernieuwing daar oud en nieuw met elkaar heeft weten te verbinden.

Daarnaast zijn de volgende wandeltocht te koop bij de VVV in Deventer (€ 2,50, prijs 09/14)

 • Wandeltocht “Handel en wandel Noordenbergkwartier”
  Deze stadswandeling voert u onder andere door het Bergkwartier en over het stadsplein de Brink. De lengte van de wandeling is drie kilometer en duurt circa anderhalf uur.
 • Wandeltocht “Handel en wandel Bergkwartier”
  Deze stadswandeling voert u langs het oudste gedeelte van de stad, met belangrijke monumenten als het Stadhuiscomplex, de Grote of Lebuïnuskerk, het oudste stenen huis van Nederland en de wijk het Noordenbergkwartier. De lengte van de wandeling is 4,5 kilometer en duurt circa twee uur.

Daar is ook het boekje “Ontdek Deventer in 3 wandelingen” te koop (€ 10,00, prijs 09/14) met 3 wandelingen door Bergkwartier, Noordenbergkwartier en Raambuurt.

Hengelo (Wandelen en Fietsen)

Bureau Hengelo heeft een aantal interessante routes, die te downloaden zijn (PDF) :

Terug van Spanje

Catalaans Museum der Wetenschap en Industrie

Afgelopen woensdag 27 oktober t/m vrijdag 29 oktober voor het ERIH jaarcongres naar Spanje geweest.
Dat vond plaats in Terrassa in Catalonië, zo’n 40 minuten treinen vanaf Barcelona.

Lang geleden ben ik wel eens in Barcelona geweest, voor Gaudi natuurlijk, maar niet naar het achterland.
In dat achterland is, naast de natuurlijke schoonheid, behoorlijk wat industrieel erfgoed te zien, dat verbaasde me wel.

Terrassa zelf is een stad met veel industriële activiteiten, waardoor er diverse interssante plaatsen te bekijken zijn. Er is het prachtige ‘Catalaans Museum der Wetenschap en Industrie (Museu nacional de la Ciéncia i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC))‘ gevestigd.
Dit museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek, maar van zo’n schoonheid, zoiets moois heb ik nog niet vaak gezien. Waar bij ons en elders de strakke vormen overheersen, waar de sheddaken driehoekig zijn, zijn er hier prachtige ronde vormen.

Naast het congres op donderdag, was er vrijdag een excursie naar een aantal objecten in het achterland.
De rivier Llobregat is een belangrijke ader, waarlangs veel industrieën zich vestigden. De rivier was een belangrijke krachtbron, veel fabrieken werden aangedreven door energie uit waterkracht.

Aangezien er in het achterland voor de industriële activiteiten alleen her en der boeren actief waren, werden rond de fabrieken woonhuizen en voorzieningen gebouwd, zodat er gemeenschappen ontstonden, daar kolonieën genoemd (net als bij ons in Limburg de mijnkoloniën).

We bezochten het ‘Mijnmuseum de Cerc (Museu de les Mines de Cerc)‘, en de ‘Colonia Vidal‘.

Ik zal eerdaags wat meer laten zien en vertellen.

Hertog Reijnout springt bij!

Stoomgemaal Hertog Reijnout in Nijkerk heeft het verzoek van het waterschap ontvangen om het stoomgemaal Hertog Reijnout afgelopen donderdag op te stoken ter ondersteuning van het elektrisch gemaal. De droom van alle vrijwilligers: niet voor de show draaien, maar echt moeten pompen!

Zie ook : hertogreijnout.blogspot.com  en uitzending gemist van SBS6

Aangeharkt Industrieel Erfgoed

Het is ook nooit goed. Dan wordt er in Duisburg aan herbestemming gedaan, vind ik het weer veel te netjes.

Ik ben onlangs bij de Binnenhaven Duisburg op bezoek geweest en weet eigenlijk niet zo goed wat ik er mee aan moet.
Het is niet zozeer de nieuwigheid van de gerestaureerde panden, dat gaat wel weer over op den duur.
Maar het is weer die vermaledijde ‘touch’ van de (landschaps)architecten, die blijkbaar nooit iets anders kunnen bedenken dan het soort cleane omgevingen, die er uit zien als de stijfheid die je creëert met legoblokjes (Misschien is het wel niet zo toevallig dat ook Legoland in de haven zijn intrek heeft genomen!?). Opgeruimd, ontworpen op de tekentafel. In ieder geval zoals een haven er nooit heeft uitgezien en nooit uit zal zien, het doet nauwelijks denken aan industrie. Elk smetje weggepoetst of op voorhand uitgesloten.
Lees verder en reageer!

Lees de rest van het artikel »

Stoombrouwerij

Onlangs keek ik naar een aflevering van ‘Tournée générale’, een programma van de Belgische televisie over bier en bierbrouwen.
In deze aflevering kwam o.a. ‘la Brasserie à Vapeur’ voorbij (de Stoombrouwerij).
Het was maar een kort stukje, maar toch leuk om te zien dat er nog op traditioneel industriële wijze bier gebrouwen wordt, volgens eigen zeggen de enige stoombrouwerij ter wereld.

Het programma ‘Tournée générale’ is een herhaling en is al enkele jaren geleden uitgezonden.
Informatie over het programma op tourneegenerale.canvas.be, waar o.a. fragmenten kunnen worden bekeken, zoals die van ‘la Brasserie à Vapeur’.

Zie ook :

Zondag 6 juni 2010 – Wandeltocht langs Hilversum’s industrieel verleden

Zondag 6 juni 2010 leiden Egbert Pelgrim en ik weer rond langs Hilversum’s industrieel verleden.
Dit keer een Wandeltocht

Vertrek 14:00 uur, Kerkbrink, Hilversum

De excursie duurt ongeveer twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p.

Maximum aantal deelnemers : 40 (Leden Albertus Perk hebben voorrang)

Inschrijven via e-mail

Lees de rest van het artikel »

Translate this page
  Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream