Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘België’ Category

MINE-ART 1. Genk gaat voor een streepje kunst in de mijn …

Van 10 juli tot en met 8 september 2013 kan je in het hoofdgebouw van de Mijn te Waterschei terecht voor dit evenement. (van 10 tot 18 uur.)

Mine-Art 1 komt tot stand na de succesvolle editie van Manifesta 9 vorig jaar, dat ondertussen uitgegroeid is tot een netwerk voor jonge kunstenaars. Dit op initiatief van het Mijndepot en in samenwerking met de Stad Genk die het mijngebouw ter beschikking stelt.

Lees de rest van het artikel »

Het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.

Het is triest te moeten melden dat het Vlaamse SIWE (Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed) wordt opgeheven.
Het SIWE was tot dit jaar de officiële koepelorganisatie voor het Vlaams industrieel erfgoed en kreeg daarvoor een bescheiden toelage, waar o.m. een beperkte ondersteuningsorganisatie van kon worden opgezet. Ook werd het tijdschrift SIWE-magazine uitgegeven.

Je kunt er over lezen in de meest recente nieuwsbrief van SIWE (PDF) http://www.siwe.be/file/nieuwsbrief/nb_70_2012_12.pdf

In Vlaanderen is door de overheid een nieuwe organisatie opgericht, ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed – www.etwie.be), die van ruime financiële middelen wordt voorzien.

Op zich positief nieuws, vooral als je het vergelijkt met de Nederlandse situatie, waar geen geld beschikbaar is voor een professionele industrieel erfgoed organisatie.

Ook is het voor mij begrijpelijk dat er een initiatief ontplooid is om iets nieuws op te zetten en daarbij niet gehinderd te willen worden door ‘oud zeer’.
En één organisatie is beter dan twee aparte, die in het verleden ook nog wel eens onderling problemen hadden.

Maar het is wel te triest voor woorden om daarbij zomaar de kennis en ervaring verloren te laten gaan, die er is in de organisaties als VVIA (www.vvia.be) en SIWE (www.siwe.be) aanwezig is.

Het ETWIE heeft dit jaar nog niet veel laten zien, maar heeft wel onlangs op de valreep een eerste ontmoetingsbijeenkomst georganiseerd.
Ik ben nog niet onder de indruk, maar misschien dat er meer gaat gebeuren in 2013. Ik blijf het volgen.

Van het ‘SIWE-Magazine’ zal nog één editie uitkomen.

Bekijk het filmpje uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven

Bekijk het filmpje met het eindresultaat van het industrieel erfgoedproject dat BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) organiseerde voor fotografiestudenten uit Leuven en Den Bosch van april jongstleden.

http://www.youtube.com/watch?v=JeILoQTMORg

Uitwisseling fotografiestudenten in Leuven 8 april 2011

“Op 8 april jongstleden stond de tweede uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven op het programma. Samen met haar Belgische partner het SIWE, Steunpunt Industrieel Wetenschappelijk Erfgoed, organiseerde de BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) een wandeling langs verschillende industrieel erfgoedobjecten.”

Lees over deze uitwisseling

Bekijk het filmpje van de eerste bijeenkomst in Den Bosch

 

Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdagen voor Industriële Archeologie (VNODIA) op 25 en 26 maart a.s.

De VNODIA 2011 (Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie) wordt dit jaar gehouden in Brugge en Lichtervelde (West-Vlaanderen) op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart.

Het thema zal dit jaar zijn : De rol en inzet van vrijwilligers en vrijwilligersverenigingen bij behoud in situ en site-musea. (In situ bewaard industrieel en technisch erfgoed en U en wij…)

Lees de rest van het artikel »

18 september : Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie (VNODIA)

Zaterdag 18 september 2010 vindt in het West-Vlaamse Lichtervelde de VNODIA (Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie) plaats.

Het thema is dit maal : ‘Behoud in situ en site-musea’.

Deze lokatie is gekozen n.a.v. de herbestemmingsplannen van de gemeente voor de wettelijk beschermde site ‘Van Coillie‘. Dit oude typisch Vlaams kleinbedrijf bestaat uit een combinatie van houtzagerij, maalderij en olieslagerij. De volledige bedrijfsinstallatie bleef bewaard.

De problematiek van dit soort sites wordt als uitgangspunt genomen voor het dagthema: behoud in situ en site-musea

  • Tijdens de voormiddag worden de ervaringen van lokale erfgoedbeheerders uit Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen vergeleken.
  • Tijdens de namiddag hebben verenigingen en particulieren gelegenheid om eigen lokale of thematische projecten voor te stellen tijdens het traditionele open forum.
  • Er wordt afgesloten met een drink en gelegenheid tot netwerken.

Meer informatie over deze dag, alle praktische informatie en inschrijvingsformulieren vindt U op de website www.vvia.be

Voor mij kwam de uitnodiging te laat, ik ben dat weekend al elders in de weer. Maar als je gelegenheid hebt, ga er eens heen. Het is altijd leerzaam en je legt er leuke contacten.
Het zou leuk zij als iemand die geweest is een klein berichtje mijn kant op kan sturen, zodat ik het kan plaatsen.

Stoombrouwerij

Onlangs keek ik naar een aflevering van ‘Tournée générale’, een programma van de Belgische televisie over bier en bierbrouwen.
In deze aflevering kwam o.a. ‘la Brasserie à Vapeur’ voorbij (de Stoombrouwerij).
Het was maar een kort stukje, maar toch leuk om te zien dat er nog op traditioneel industriële wijze bier gebrouwen wordt, volgens eigen zeggen de enige stoombrouwerij ter wereld.

Het programma ‘Tournée générale’ is een herhaling en is al enkele jaren geleden uitgezonden.
Informatie over het programma op tourneegenerale.canvas.be, waar o.a. fragmenten kunnen worden bekeken, zoals die van ‘la Brasserie à Vapeur’.

Zie ook :

Tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek over Herbestemming

De VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) organiseerde in december 2008 in samenwerking met de afdeling Architectonische lngenieurswetensc happen van de Vrije Universiteit Brussel een internationale workshop over herbestemming van industriële panden.

erfgoed2009-2-3

Een deel van de daar gehouden voordrachten zijn terug te vinden in een speciaal themanummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift ‘Erfgoed van Industrie en Techniek’, aangevuld met soortgelijke passende bijdragen.

Lees de rest van het artikel »

Bibliotheek van de PIWB (Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles) is online

De PIBW (Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles) heeft in samenwerking met het Luiks Archief en Documentatie Centrum van de kolenindustrie van de Blegny Mijn, haar bibliotheek catalogus online gezet.

Deze catalogus, bestaande uit meer dan 700 monografieën en zestig tijdschriftcollecties is geïntegreerd in een databank met bijna 50.000 referenties en beschikbaar via www.bibliocladic.be.

Zoekopdrachten op auteur, titel of trefwoord zijn mogelijk en informeen je over de documenten die momenteel beschikbaar zijn voor het grote publiek.

Alles in het Frans natuurlijk!

Informatie:
Blegny-Mine – Luiks Archief en Documentatie Centrum van de kolenindustrie
adic@blegnymine.be | www.blegnymine.be

pibwbanner

Oproep semafoons en telefoons gezocht

Op 27 februari 2010 opent in het MIAT een nieuwe permanente opstelling.

Deze tentoonstelling, getiteld ‘WereldWijd Werken’, gaat over de invloed van de industrie op de huidige samenleving. Om het thema “communicatie” te illustreren, zoeken we nog semafoons die tussen 1966 en 2005 gebruikt werden. Ook gsm’s uit het begin van de jaren negentig zijn welkom.

 miat_telefoons_gezocht

 Hebt u zo’n toestel en wilt u het schenken aan het MIAT?

Neem contact op met Pieter Neirinckx

Noodkreet vanuit België

Van mijn vrienden van het VVIA (Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie) kreeg ik de volgende noodkreet over de dreigende sloop van de “Scheepsdalebrug” in Brugge.
Hoewel ik niet op de hoogte ben van de plaatselijke situatie, wil ik deze noodkreet toch graag onder uw aandacht brengen.
Het lijkt er op dat de stad Brugge meer aandacht heeft voor haar ‘middeleeuwse’ imago dan voor deze ‘lelijke’ brug.
Lees de noodkreet en reageer!

scheepsdalebrug
Foto VVIA

 

Lees de rest van het artikel »

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream