Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Duitsland’ Category

Correspondent voor Duitsland

Industriekultur 3-10 VoorpaginaSinds de tweede helft van 2010 schrijf ik kleine artikeltjes voor het Duitse blad Industriekultur over actuele wetenswaardigheden in Nederland.

Leuk om te doen en een goed oefening voor mijn Duits. Mijn leraar Duits zou van verbazing omvallen denk ik.
(de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er natuurlijk wel een redactionele slag overheen gaat, maar ik krijg gelukkig geen cijfer!)

In het nummer 3.10 waren het artikeltjes over de plannen voor het Havengebied van Deventer en de aanwijzing van de watertoren van Dokkum als rijksmonument.
Ik had deze ondewerpen gekozen, omdat ik ze representief vond voor wat er in Nederland speelt. Herontwikkeling van grote gebieden met aandacht voor de creatieve bedrijvigheid en de selectie voor Wederopbouw monumenten, wat in Europa redelijk uniek is.

Artikeltjes IndustrieKultur 3-10. (PDF, ca. 3Mb)

Inmiddels is nummer 4.10 ook uitgekomen met als thema : Aardolie.

TV-Tip : Deutsche Dynastien – Die Thyssens

Maandag 8 November 2010 van 21.00 tot 21.45 uur, bij de ARD wordt de film ‘Deutsche Dynastien – Die Thyssens’ uitgezonden.

Staalgigant Thyssen weerspiegelt als geen ander de hoogte- en dieptepunten uit de Duitse geschiedenis.

Voor deze documentaire heeft zowel het bedrijf als de familie de gelegenheid gegeven diep te putten uit hun archieven.
Wat begon met een prachtige carrière in de industrie in de 19e eeuw ontwikkelde zich tot een familie-epos in de stijl van een Griekse tragedie.

Over kleurrijke levens, gerechtelijke geschillen over miljarden en aanhoudende doodsangst, maar ook van een industriële, culturele en morele erfenis die de belangrijkste protagonisten van de Thyssen-Saga achterlaten.

Niet eerder gepubliceerde beelden uit het privébezit van de familie evenals talrijke interviews met de nazaten van alle takken van de familie beschrijven de geschiedenis van Thyssen, niet alleen persoonlijk en emotioneel, maar met tot dusver onbekende perspectieven op de dramatische levens van de markante persoonlijkheden.

Zie website ARD/Das Erste

Zie ook : Historie Thyssen

TV-tip! : “Die Stählerne Zeit”

(Dit is een bewerking van een eerder bericht van 27 april, de serie wordt in september opnieuw uitgezonden)

Begin september wordt door de WDR3 (3e net van de Duitse televisie) de driedelige documentaire “Die Stählerne Zeit” (de Staaltijd) uitgezonden.

In elke aflevering worden de lotgevallen van de ondernemers en de werknemers tegenover elkaar gesteld.

Lees de rest van het artikel »

Blad Industriekultur in nieuw jasje

Het duitse blad ‘Industriekultur’ is met ingang van het laatste nummer geheel ge-restyled.

In tegenstelling tot veel restylingen vind ik deze zeer geslaagd.
Je kan het ook zelf beoordelen door deze leesproef te bekijken.

Ook kan je een gratis proefexemplaar aanvragen bij : industriekultur@klartext-verlag.de
(Vraag naar een ‘kostenfreie Probeheft’)
En je kan je ook abonneren natuurlijk, dit jaar betaalde ik 28 euro voor 4 nummers, geen geld voor zo’n mooi tijdschrift.

Deze keer wordt speciaal aandacht besteed aan de bruinkoolindustrie met z’n enorme machines. Zeer imponerend.

Lees de rest van het artikel »

Aangeharkt Industrieel Erfgoed

Het is ook nooit goed. Dan wordt er in Duisburg aan herbestemming gedaan, vind ik het weer veel te netjes.

Ik ben onlangs bij de Binnenhaven Duisburg op bezoek geweest en weet eigenlijk niet zo goed wat ik er mee aan moet.
Het is niet zozeer de nieuwigheid van de gerestaureerde panden, dat gaat wel weer over op den duur.
Maar het is weer die vermaledijde ‘touch’ van de (landschaps)architecten, die blijkbaar nooit iets anders kunnen bedenken dan het soort cleane omgevingen, die er uit zien als de stijfheid die je creëert met legoblokjes (Misschien is het wel niet zo toevallig dat ook Legoland in de haven zijn intrek heeft genomen!?). Opgeruimd, ontworpen op de tekentafel. In ieder geval zoals een haven er nooit heeft uitgezien en nooit uit zal zien, het doet nauwelijks denken aan industrie. Elk smetje weggepoetst of op voorhand uitgesloten.
Lees verder en reageer!

Lees de rest van het artikel »

Extraschicht 2010

Zomerfeest van de Culturele Hoofdstad van Europa RUHR.2010

Het jaarlijks evenement ‘ExtraSchicht’ in het Ruhrgebied zet in dit jaar van de Culturele Hoofdstad van Europa een duidelijke accent: De ‘Nacht van de Indutriecultuur’ viert zijn tiende verjaardag en presenteert zich op de 19e juni als het zomerfeest van de Culturele Hoofdstad van Europa RUHR.2010. Dit kleurrijke festival van het Ruhrgebied krijgt nieuwe dimensies met 200 evenementen op 50 verschillende locaties die voor een onvergetelijke avond zorgen.

RUHR.2010 heeft als motto “Verandering door cultuur – cultuur door verandering”.

ExtraSchicht onderschrijft dit motto al sinds de première in 2001 met buitengewone, kleurrijke en opzwepende performances op vroegere en huidige bedrijventerreinen.

Wanneer de verlaten mijnen, mijnbergen, gashouder en industrieterreinen podia zijn voor dans, straattheater, lichtkunst, muziek, tentoonstellingen en rondleidingen, dan is ExtraSchicht, dan is het hele Ruhrgebied in beweging en vol enthousiaste feestvierders.

Een eerste indruk krijg je in de informatie flyer

Het uitgebreide programma boek met alle belangrijke informatie is vanaf 28 April 2010 beschikbaar op de website www.extraschicht.de.

Inmiddels is de kaartverkoop gestart en kan je hier van een vroegboek aanbieding gebruik maken, tot en met 27 april kost een ticket slechts 10 euro.

TV Tip! : WDR-Doku “Wie der Himmel über der Ruhr wieder blau wurde”

Stof, roet, as regen en stank, daar moesten de mensen in het Ruhrgebied het mee doen sinds de negentiende eeuw.

Na de oorlog waren de meesten er dankbaar voor dat de schoorstenen opnieuw rookten en men werk had. Maar het verzet van de bevolking tegen de luchtverontreiniging nam geleidelijk toe. In 1962, neemt de ‘Landtag’ eenstemmig “”Landesimmissionsschutzgesetz” – de eerste wet van een Bundesland over het schoonhouden van de lucht.

Twee jaar later werden voor het eerst grenswaarden voor verontreinigende stoffen vastgesteld.

De documentaire “”Wie der Himmel über der Ruhr wieder blau wurde” van Erika Fehse wordt op 5 Maart om 20.15 op de WDR uitgezonden.

Im Land der Kohlengruben (In het land van de kolenmijnen)

Ik ontving onlangs een prachtig boekwerkje van het Industriemuseum van het Landschaftsverbands Westfalen Lippe (LWL) over de Engelse industriële schilder Thomas Hair, dat ik graag onder de aandacht wil brengen.

Het boek (in het Duits natuurlijk) gaat in op de persoon en het werk van Thomas Hair, en geeft daarnaast achtergrondinformatie over de gebieden, die hij schilderde en de relatie met Westfalen.

Het boek is mooi vormgegeven en ongeveer de helft van het boek is gevuld met afbeeldingen van de werken van Thomas Hair. (origineel in een boek gepubliceerd in 1844)

En wat voor ons Hollanders belangrijk is, het boek is niet duur! Slechts € 9,95 🙂

ThomasHair01

Lees de rest van het artikel »

Filmpje : Montage van Spoorbrug in Duitsland

In het kader van de uitbreiding van de snelweg A3 naar zes-banen, werd in twee weekenden een spoorbrug vervangen van de route Keulen-Düsseldorf.

De ‘Kölner Stadt-Anzeiger’ laat de hele hele operatie zien in een filmpje van 77 seconden. (wordt voorafgegaan door een reclamefilmpje)

Bron : Website Industrie-kultur

Foto’s Roergebied downloaden

logo_essen_2010

Alles in het Roergbied staat in het teken van de culturele hoofdstad van Europa, in het jaar 2010.

Op de website www.ruhr2010.de is daarover veel te vinden. 
Onder het kopje ‘Presse & Medien’ zijn voor de pers diverse mooie foto’s te downloaden, maar ook leuk voor de verzamelaar. Sowieso is het vaak de moeite waard bij websites even langs de ‘pers’-afdeling te gaan voor extra informatie en mooie foto’s.

zollverein_vuurwerk
Vuurwerk bij Zeche Zollverein

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream