Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Multimedia’ Category

Stichting Industrieel Erfgoed Deventer verzorgt maandelijkse uitzending op Deventer Radio.

SIED zal de komende tijd op de radio te horen zijn, een bijzonder initiatief.

Elke vrijdagmiddag zendt de Deventer Radio een cultureel programma van een half uur uit. De opnames vinden plaats in de openbare bibliotheek. De SIED is gevraagd eens per maand het onderwerp Erfgoed te belichten. We hebben thema’s bedacht voor het eerste half jaar. Op 28 januari heeft Eric Giesbers de SIED geïntroduceerd. Op 22 februari staat de Boekenweek centraal. Voor de volgende programma’s zullen de betrokken vrijwilligers benaderd worden.

Kijk ook op www.deventerrtv.nl

Filmpje over de Melkfabriek in Hilversum

Dudok Wonen heeft enige tijd geleden een filmpje online gezet over de melkfabriek in Hilversum, waarin ik zelf schitter als industrieel erfgoed kenner.

Bekijk het filmpje

Meer info over Industrieel Erfgoed in Hilversum op : hilversum.industriecultuur.nl

 

 

Onder het motto ‘erfgoed is van ons allemaal’ zijn er door Dudok Wonen tien filmpjes gemaakt over bijzondere gebouwen, die zij in eigendom hebben.
Tien iconen, allemaal van architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Ze staan symbool voor het mooie culturele erfgoed in onze omgeving.

 

De Melkfabriek aan de Larenseweg is in 1956 gebouwd naar het ontwerp van het architectentrio Breebaart, Martens & Kramer. Het is een mooi voorbeeld van industriële architectuur van de wederopbouwjaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. De zuivelfabriek bestond uit kantoren en een productiehal met lichtinval door de bogen met ramen in de daken van het gebouw. Inmiddels wordt de Melkfabriek verbouwd tot een uniek complex voor wonen, werken en leren. Door de herbestemming blijft dit monument ook voor de toekomst behouden.

Gedwongen, ontvoerd of verkocht: moderne slavernij

Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 oktober 2011 besteedt HollandDoc aandacht aan de (nog altijd bestaande) slavernij in de wereld.

Op dit moment zijn er over de hele wereld meer slaven dan ooit tevoren. Volgens recent onderzoek worden er naar schatting 27 miljoen mensen vastgehouden in de slavernij. Naar aanleiding van de NTR-serie ‘De slavernij’ vertoont Holland Doc 24 van 15 tot en met 21 oktober documentaires over verschillende vormen van hedendaagse slavernij; van vrouwen die zonder betaling als dienstmeisje te werk worden gesteld tot ontvoerde kinderen die als soldaat ingezet worden.

 

Zie :

 

Nieuwe serie ‘Coal’ op Discovery Channel

De nieuwe serie Coal over mijnbouw in West Virginia, is vanaf 11 oktober iedere dinsdag om 21:00 uur te zien op Discovery. (zie website van Discovery)

“Diep onder de grond, in de duisternis van moeder aarde, riskeren 19 mannen hun leven op zoek naar kolen. In gangen van amper een meter hoog verzamelen zij de kostbare brandstof die nog steeds zo belangrijk is voor de Amerikaanse industrie. De beloning is hoog, maar zo ook de gevaren van instortende schachten, overstromingen en gasexplosies. Bekijk hier alvast de promo!

In de nieuwe serie ‘Coal’ volgen we de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf Cobalt Coal dat in de bergen van West-Virginia tracht de torenhoge investeringen van 4 miljoen dollar om te zetten in klinkende winst. Maar dan moet er wel dag en nacht doorgewerkt worden en kunnen ze geen tegenslag gebruiken van haperende machines of extreem noodweer. Kijk hoe deze mijnwerkers de lange traditie van hun ouders en grootouders voortzetten. Met nieuwere machines, maar met aloude risico’s.”

Wim bedankt voor de tip!

Bekijk het filmpje uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven

Bekijk het filmpje met het eindresultaat van het industrieel erfgoedproject dat BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) organiseerde voor fotografiestudenten uit Leuven en Den Bosch van april jongstleden.

http://www.youtube.com/watch?v=JeILoQTMORg

Uitwisseling fotografiestudenten in Leuven 8 april 2011

“Op 8 april jongstleden stond de tweede uitwisseling van fotografiestudenten uit Den Bosch en Leuven op het programma. Samen met haar Belgische partner het SIWE, Steunpunt Industrieel Wetenschappelijk Erfgoed, organiseerde de BrIE (Brabants Industrieel Erfgoed) een wandeling langs verschillende industrieel erfgoedobjecten.”

Lees over deze uitwisseling

Bekijk het filmpje van de eerste bijeenkomst in Den Bosch

 

Filmpjes Mobiel Erfgoed

Deze week staan er weer allerlei leuke filmpjes over de auto op het Geschiedenis Kanaal

Onder het motto ‘Polygoon en de auto / De heilige koe vanaf 1922 op film‘ zijn er diverse filmpjes over de automobiel bij elkaar gebracht.

‘De auto is voor het Polygoonjournaal altijd een favoriet onderwerp geweest. Al in 1922 werd veel aandacht aan het toen nog nieuwe vervoermiddel besteed. Vooral rally’s waren populair. De aankomst van de deelnemers aan de “bezuinigheids-autorit” Berlijn-Amsterdam op 12 juli 1922 was een gebeurtenis waar de pers massaal op af kwam.’

‘De auto als heilige koe kent eveneens een lange geschiedenis. In 1930 filmde Polygoon de zegening van auto’s door een pastoor.’

Daarnaast zijn er diverse webpagina’s waar de geschiedenis van de automobiel ter sprake komt

Algemene informatie over Mobiel Erfgoed op www.mobiel-erfgoed.nl

Indrukwekkende film Workingman’s Death (DVD)

 

Workingman’s death

Afgelopen weekend heb ik in Duitsland de DVD ‘Workingman’s Death’ gekocht, een film over ‘Werk in de 21e eeuw’ van Michael Glawogger.

Een indrukwekkend beeld van arbeid, zoals wij dat kennen uit de tijd van de industriële revolutie, maar dus heden ten dage elders in de wereld nog realiteit is.
Er worden levensgevaarlijke, vuile en fysiek uitputtende beroepen geportretteerd. Chinese staalarbeiders, mijnwerkers in Oekraïne, vleesverwerkers in Nigeria en Indonesische sulfurontginners.
Ontluisterende beelden, die aantonen dat zware handarbeid niet is verdwenen, maar voor ons westerlingen gewoon onzichtbaar is?
(Zie ook de Nederlandse vertaling “Un-Kulturhauptstadt RUHR 2010 : Vernietiging van het Cultureel Erfgoed door de „Culturele Hoofdstad van Europa – RUHR 2010” (PDF) van het Duitse artikel van Harald Finster “Un-Kulturhauptstadt RUHR 2010“).
In de Oekraïne zijn de oude mijnen (door de voorwaarden van de EU) gesloten en laten de mensen zonder werk en inkomsten achter, zodat deze in illegale mijnen proberen nog wat kolen te delven.
In Indonesië werken mensen tussen de zwaveldampen, in Nigeria worden mensen geconfronteerd met leeuwen in een openlucht slachthuis, in Pakistan wordt een enorme olietanker in stukken geknipt en Chinese staalarbeiders in de hoop voor een glorieuze toekomst.

Zie ook :

DVD ‘Nederland Toen – Industrie’ voor € 9,00 (en meer leuks)

Deze week de DVD ‘Nederland Toen – Industrie’aangeschaft, voor slecht € 9,00 op de website van Nostalgienet

De DVD bevat allerlei industriefilmpjes (diverse daarvan komen van videobanden, die ik al heb, maar op DVD is toch wel weer makkelijk) en geeft een indruk van de industrie in Nederland vanaf de jaren tien tot en met de jaren zeventig van de 2oe eeuw.

“Van schitterende stille beelden van het Rotterdamse havenbedrijf uit de jaren tien en de Philips-gloeilampenfabriek in de jaren twintig, via een film over de Hoogovens uit de jaren veertig en archiefbeeld van het ondergrondse leven in de Limburgse mijnen in de jaren vijftig, naar de moderne industrieën uit de jaren zestig en zeventig”

Lees de rest van het artikel »

Publiek Geheim

Een heel leuk programma op de Belgische televisie is “Publiek Geheim”, wat dinsdag’s om 20.40 wordt uitgezonden op Canvas.

In dit programma gaat men op zoek naar spectaculaire verhalen uit (niet eens zo ver) vervlogen tijden. Men bezoekt plekken in België waar geen mens het bestaan van afweet. Plekken die het toneel zijn geweest van markante gebeurtenissen. Plekken waar geschiedenis is geschreven.

In elke aflevering staat één locatie centraal. De presentator (Sven Speybrouck) laat zich door experts en getuigen leiden in zijn zoektocht naar een specifiek verhaal. Een zoektocht die het verleden vaak weer tot leven wekt.

Deze week aandacht voor de Imperiafabriekin Nessonvaux, een fabrikant van auto’s uit België, in aflevering 7 de vliegtuigloods van Stampe &Vertongen in Deurne, Mobiel Erfgoed dus.

Lees de rest van het artikel »

Deze week veel (industrieel) erfgoed op het geschiedeniskanaal

Als je nog geen digitale televisie abonnement hebt, is deze week een goede week om dat alsnog af te sluiten, want op het geschiedeniskanaal  de komende week veel (industrieel) erfgoed.
(Ook te bezichtigen via internet : Zie de gids van het geschiedeniskanaal)

Erfgoed

5-delige serie uit 1993 over industriële monumenten in Nederland.

Deel 1 : De mijnindustrie; over de steenkoolmijnen in Limburg, waarbij aandacht wordt geschonken aan de Staatsmijnen in Brunssum, Heerlerheide en Kerkrade.
Deel 2 : De geschiedenis van de baggerindustrie; in het Zuid-Hollandse Sliedrecht ontstond de bloeiende baggerindustrie, die naam verwierf over de hele wereld.
Deel 3 :  De veenkoloniën; over de Groningse veenkoloniale industrie. Elk dorp had wel zijn eigen aardappelzetmeel- of strokartonfabriek.
Deel 4 : De levensmiddelenindustrie; de levensmiddelenindustrie langs de Zaan. De beroemdste bouwwerken zijn wel de fabrieken van Van Nelle-Lassie en Verkade.
Deel 5 : De veenmoerassen; de industrie in de Drentse veenmoerassen.

Film ‘Niets voor de eeuwigheid’

Daarnaast wordt de film ‘Niets voor de eeuwigheid’ uitgezonden, een documentaire van Digna Sinke uit 1992 waarin de industrialisatie van Nederland geschetst wordt als een stuk cultuurgeschiedenis, waarvan de overblijfselen de moeite van het bewaren waard zijn. De film gaat over een stoomgemaal, een spoorbrug, een zuivelfabriek, een textielfabriek, een mijnwerkerswoning, een koekjesfabriek en een elektriciteitsbedrijf.
Een leuk beeld hoe indertijd de belangstelling voor industrieel erfgoed, toen nog in kleine kring, beleefd werd.

Werelderfgoed : Het Woudagemaal in Lemmer

Daarnaast wordt ook de 8-delige serie uit 2008 herhaald over de Nederlandse erfgoederen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. In een van de afleveringen staat het Wouda-stoomgemaal centraal. Het gemaal, ook wel een stoomkathedraal genoemd, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.

En voor wie nog niet genoeg heeft nog wat losse tips :

De vaart van vroeger : Afl.: De Hoofdvaart
(deel 5 alweer, maar waarschijnlijk zijn de vorige delen later dit jaar ook wel weer opnieuw te zien) :
De Vaart van vroeger is een nieuwe serie korte tv-progamma’s, waarin herinneringen worden opgehaald aan de tijd dat de Drentse Hoofdvaart een drukke scheepvaartroute was. De Hoofdvaart is één bijna rechte lijn van Assen tot voorbij Meppel van 41 kilometer lang en 230 jaar oud. De vaart is rijk aan boeiende anekdotes en historische bijzonderheden.

Wentelende wieken
Film uit 1960 over windmolens in Nederland. Beelden van de watermolens in Kinderdijk, die de waterstand in de polders op peil houden, en van de eveneens nog in gebruik zijnde industriemolens, zoals een korenmolen, een oliemolen en een papiermolen in de Zaanstreek.

Nationale landschappen : Afl.: De Stelling van Amsterdam
Programma uit 2009 over de Stelling van Amsterdam, een militair bolwerk dat bestaat uit forten, batterijen, waterwerken en dijken. Het is vanaf het einde van de 19de eeuw aangelegd om Amsterdam tegen vijanden te beschermen. Doordat de militaire functie pas in 1963 wegviel, is de kring rond Amsterdam nog grotendeels intact.

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream