Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Jeugd’ Category

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

In het hele gebouw waren ze te horen; de pakkende ritmes die gespeeld werden op djembe en conga. Tel daar de ronkende, sissende en zuigende geluiden van stoommachine en dieselmotor bij op en je hebt een swingend en spannend geheel. Ongeveer 30 kinderen maakten woensdag 6 juni jl. ‘Muziek met Machines’ in het Twents Techniekmuseum HEIM. Een groot succes, en voor herhaling vatbaar, gezien de enthousiaste reacties van zowel drummende kinderen als toehoorders.

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM (Francis Faas)

In de Werktuigbouwzaal van het museum werden twee workshops verzorgd door Muziekschool Hengelo, in de persoon van slagwerkdocent Imre Kruis. Hij leerde de kinderen in een uur tijd verschillende ritmes aan, met als basis de ritmes en geluiden van de machines, die aangezet werden door museummedewerkers. De ritmes van de kinderen en die van de machines kwamen prachtig samen, een mooie samenwerking tussen mens en machine.

 

WAK

Muziekschool Hengelo en Twents Techniekmuseum HEIM organiseerden deze activiteit samen in het kader van de Week van de Amateurkunst. Tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK), van 2 t/m 9 juni, waren in gemeenten door heel Nederland activiteiten te bezoeken waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal stonden.

Tien Torens Diep op TV

tientorensdiep

De serie “Tien torens diep”, een verfilming van het prachtige jeugdboek van Jacques Vriens, wordt vanaf a.s. zondag 24 januari uitgezonden op de landelijke televisie.
(Ned. 3 : 18.15-18.45, 5 afleveringen)

Voor kinderen een absolute aanrader, maar ook voor volwassenen, die geïnteresseerd zijn in de wereld van en rond de mijnbouw in de jaren vijftig, heel aardig om te zien.
De serie is in het najaar al uitgezonden geweest op de regionale L1 en is mij en mijn familie (vrouw en kind van 9) goed bevallen.

Het verhaal gaat over drie mijnwerkerskinderen. Zij hebben een geheime club met maar één doel: later mijnwerker worden in de steenkolenmijn.

De boezemvrienden Stef en Victor wonen in het Zuid Limburgse mijndorp Oranjedorp, waar alles draait om de steenkolenmijn Oranje Nassau. Stef en Victor delen lief en leed, maar vooral hun fascinatie voor de steenkolenmijn die pal aan het dorp grenst. In hun geheime club verzinnen Stef en Victor allerlei gewaagde plannen om in de steenkolenmijn te komen. Een meisje, Wietske, komt er achter; maar is zij te vertrouwen? En hoe meer de jongens over de steenkolenmijn ontdekken, hoe meer de twijfel toeslaat over hun plannen. Zeker als de mijn zich van zijn gevaarlijkste kant laat zien.

Er is ook een speciale website met achtergrond-informatie www.tientorensdiep.nl

Zie ook het artikel ‘Verfilming tien torens diep” op dit weblog

Kindergids ‘Dem Ziegelstein auf den Spur’ voor steenfabriek Lage

Op menig congres over cultureel erfgoed wordt verzucht ‘Hoe bereiken we de jeugd’.

Bij de Steenfabriek (Ziegelei) te Lage (onderdeel van het LWL-Industriemuseum) hebben ze daarover nagedacht en hebben ze voordat ze zijn begonnen met schrijven jongens en meisjes tussen 7 en 12 jaar gevraagd wat er in een gids over de steenfabriek moest komen te staan.
Wat zouden ze daarin graag willen lezen en hoe zouden ze dan willen dat het er uit zou zien.

boekje-ziegelstein-kaft

 ‘Dem Ziegelstein auf den Spur’ (Spannende Abenteuer mit Jan und Sophie).

Lees de rest van het artikel »

Verfilming ‘Tien torens diep’

Al sinds enige tijd word ik door mijn mijnbouw-vriend Wim Schoenmaekers op de hoogte gehouden over de vorderingen van de verfilming van het jeugdboek ’Tien torens diep’ van Jacques Vriens.
Omdat het boek mij niet bekend was heb ik het de afgelopen vakantie gelezen.
Ik moet zeggen dat het een alleraardigst boek is, zelfs voor mij als volwassene was het leuk om te lezen.

Lees de rest van het artikel »

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream