Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Hilversum’ Category

Entreegebouw Gasfabriek Hilversum gesloopt

Onlangs is het laatste gebouw van de gasfabriek in Hilversum gesloopt, ondanks pogingen in het verleden dat te voorkomen.

Daarmee begaat Hilversum weer een historische vergissing, zoals de sloop eind jaren 90 van de fabrieksschoorsteen van de NSF (Nederlandse Seintoestellen Fabriek, de voorloper van de omroep, waar Hilversum zijn identiteit aan ontleent).

Hilversum is trots op zijn arbeiderswijken van Dudok, maar wist alle herinneringen uit van de plekken, waar deze mensen te werk gingen.

Een verslag van het hele traject van mijn pogingen (samen met de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk) om tenminste één pandje van de gasfabriek te redden staat nog op mijn planning.

Zie ook :

– foto’s van de sloop, die ik onlangs genomen heb

Informatie over de gasfabriek in Hilversum

Filmpje over de Melkfabriek in Hilversum

Dudok Wonen heeft enige tijd geleden een filmpje online gezet over de melkfabriek in Hilversum, waarin ik zelf schitter als industrieel erfgoed kenner.

Bekijk het filmpje

Meer info over Industrieel Erfgoed in Hilversum op : hilversum.industriecultuur.nl

 

 

Onder het motto ‘erfgoed is van ons allemaal’ zijn er door Dudok Wonen tien filmpjes gemaakt over bijzondere gebouwen, die zij in eigendom hebben.
Tien iconen, allemaal van architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Ze staan symbool voor het mooie culturele erfgoed in onze omgeving.

 

De Melkfabriek aan de Larenseweg is in 1956 gebouwd naar het ontwerp van het architectentrio Breebaart, Martens & Kramer. Het is een mooi voorbeeld van industriële architectuur van de wederopbouwjaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. De zuivelfabriek bestond uit kantoren en een productiehal met lichtinval door de bogen met ramen in de daken van het gebouw. Inmiddels wordt de Melkfabriek verbouwd tot een uniek complex voor wonen, werken en leren. Door de herbestemming blijft dit monument ook voor de toekomst behouden.

Plaquette N.S.F. gestolen van begraafplaats

Het is te triest voor woorden dat mijn eerste berichtje na de vakantie moet gaan over bronsdieven, die de N.S.F. plaquette gestolen hebben van de historische begraafplaats in Hilversum ‘Gedenk te sterven‘.

Zie bericht ‘Bronsdieven slaan toe op begraafplaats‘ op de website van de Gooi- en Eemlander.

De plaquette, ter herinnering aan 8 werknemers van de NSF, die als gevolg van verzetswerk in WO II zijn omgekomen, had sinds 2010 een plaats op de begraafplaats, nadat het vroeger op het terrein van de NSF-fabriek een plek had.

In Hilversum weer geen aandacht voor ‘De toekomst van je (industrieel) verleden’

Gasmunt HilversumEnkele weken geleden is de beslissing gevallen een sloopvergunning aan te vragen voor het entreegebouw van de gasfabriek in Hilversum.

De week na de beslissing werd ik (namens de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland) samen met mijn collega Roel Leenders van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk geïnterviewd door de lokale omroep van Hilversum. Omdat de gemeente geen haast maakte in te gaan op de uitnodiging van de omroep, om te reageren, heeft de daadwerkelijke uitzending een paar weken op zich laten wachten.
Maar deze week was het dan eindelijk zover.
Bekijk de uitzending van deze week (de reportage begint vanaf ca. 2 minuten)

 

Lees de rest van het artikel »

Entreegebouw gasfabriek in het nieuws

Naast de artikelen die in het actualiteiten-overzicht op deze website worden genoemd zijn er nog enkele verschenen in de afgelopen weken.

 • Artikel ‘Van Hilversum industriestad is nu niks meer terug te vinden‘ uit de Gooi- en Eemlander van 10 februari 2011 (PDF)
  N.B. Er staan twee citaten in die niet geheel correct zijn weergegeven. (Ik moet nog even de redactie aanschrijven, want helaas kan je nog steeds geen commentaar op de website van de G&E toevoegen.)
  ’Een beschamende bijeenkomst met een wethouder die inspraak van burgers beschouwt als iets wat erbij hoort.’ moet zijn ’Een beschamende bijeenkomst met een wethouder die inspraak van burgers beschouwt als iets wat er slechts bij hoort en niet als een wezenlijke bijdrage voor een beter resultaat’
   ,,Hilversum is alleen maar Dudok en media, terwijl die laatste er ook maar toevallig kwam”, was eigenlijk een ironische opmerking dat de gemeente Hilversum het doet voorkomen alsof de omroep zomaar ineens uit de lucht kwam vallen en van de oorsprong darvan, de N.S.F., alle sporen heeft uitgewist.
 • Artikel Entreegebouw Regev toch tegen de vlakte  uit de Gooi- en Eemlander van 10 februari 2011 (PDF)
 • Artikel ‘Geheim rapport Regevpand‘ uit de Gooi- en Eemlander van 04 februari 2011 (PDF)

Hilversum sloopt verder! Entreegebouw gasfabriek wordt gesloopt.

Namens het personeel en directie van de gemeentelijke gasfabriek van 1905, willen we het gemeentebestuur van 2011 bedanken voor het opruimen van de laatste herinnering aan ons, de mensen die Hilversum mede hebben opgebouwd tot wat het nu is.

(wordt vervolgd)

Pleidooi voor behoud entreegebouw gasfabriek Hilversum op lokale televisie

De afgelopen weken en de komende week (woensdag 9 februari volgt bespreking in de gemeenteraad) wordt er door mijzelf samen met de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk hard gewerkt om de gemeenteraad te bewegen niet in te stemmen met de sloop van het entreegebouw van de voormalige gasfabriek in Hilversum. (Zie ook berichten elders op dit weblog)

O.a. door het geven van een interview voor de lokale televisie

Bekijk de uitzending van RTI met het pleidooi voor behoud van het entreegebouw van de gasfabriek op YouTube. (item begint op ca. 12:00)

rti interview frank

Frank Welgemoed
rti interview roel

Roel Leenders

 

 

 

Waar geen wil is, is alles weg.

Onder deze titel is 19 januari 2009 een artikel van mijn hand verschenen in de Gooi- en Eemlander over de voorgenomen sloop van het entreegebouw van de voormalige gasfabriek.
(Download – PDF, ca. 4 Mb)  

Aanleiding is een al jaren rommelend traject om in Hilversum het gasfabriekterrein te herontwikkelen tot een nieuwe woonwijk.  

Lees de rest van het artikel »

Zondag 6 juni 2010 – Wandeltocht langs Hilversum’s industrieel verleden

Zondag 6 juni 2010 leiden Egbert Pelgrim en ik weer rond langs Hilversum’s industrieel verleden.
Dit keer een Wandeltocht

Vertrek 14:00 uur, Kerkbrink, Hilversum

De excursie duurt ongeveer twee uur. De deelname is voor leden van Albertus Perk gratis, voor niet-leden bedraagt deze € 2,50 p.p.

Maximum aantal deelnemers : 40 (Leden Albertus Perk hebben voorrang)

Inschrijven via e-mail

Lees de rest van het artikel »

Gemeentewerf Hilversum creatief centrum?

Van de meeste grotere industriële terreinen in Hilversum is niets meer over. De Veneta (Verenigde Nederlandse Tapijtfabrieken) en de NSF (Nederlandse Seintoestellenfabriek) zijn in z’n geheel verdwenen. Langs de Larenseweg zijn nog wat industriële gebouwen terug te vinden, maar zijn er ook veel verdwenen (Ripolin, Ensink).

Eigenlijk is het laatste grote terrein waar nog een complex van industriële gebouwen te vinden is, de Gemeentewerf aan de Mussenstraat.

Lees de rest van het artikel »

Translate this page
  Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream