Zoek
Berichten Archief

Archive for the ‘Overig’ Category

Amsterdam – Fietsen door de Haven

De Haven Amsterdam heeft vier recreatieve fietsroutes in het Amsterdamse havengebied geopend. De bewegwijzerde fietsroutes, onder de verzamelnaam Havenfietsen, zijn aangelegd, met elk een eigen karakter en voorzien van informatieborden op markante punten in de haven.

  • Ruigoordroute 18 km
  • Westhavenroute 16 km
  • Hemhavenroute 12 km
  • Stadhavenroute 6 km

Donwloaden van routes en kaart : www.portofamsterdam.nl/Ned/Haven/recreatie-en-toerisme/recreatie-en-toerisme-Ontdek-de-haven/ontdek-de-haven-havenfietsen.html

 

Henk Hamer overleden

Afgelopen woensdag overleed Henk Hamer op 82 jarige leeftijd.

Ik ken Henk van mijn contacten met Techniekmuseum HEIM, zowel toen ik nog bestuurslid was van FIEN indertijd, als van de vele bezoeken die ik met mijn zoon aan het HEIM gebracht heb.

Op het filmfestival dat HEIM ooit organiseerde, heb ik een paar dagen meegeholpen met het draaien van (bedrijfs)films. In de contacten met Henk, die daarna volgden refereerde hij altijd aan dat moment, dat hij zo waardeerde, omdat iemand uit Hilversum helemaal in Hengelo kwam helpen. Dat was voor mij Henk ten voeten uit. Altijd positief en complimenteus. De ander een goed gevoel gevend.

Het rode verleden wat hij samen met mijn ouders, die ook in Hengelo wonen, deelde, schiep nog een extra band.

Het waren vaak vluchtige contacten , maar voor mij van een grote waarde.

Even de groeten doen aan hem, via zijn vrouw, die tot haar overlijden vaak aan de kassa bij het HEIM te vinden was.
Of een babbel als hij er zelf was.

Of ik kreeg weer via mijn ouders een berichtje of groet van hem.

Of de laatste jaren via Facebook, bijvoorbeeld over het badhuis in Hengelo, wat al zo lang staat te verkommeren. Of over het verleden van Hazemeijer en Holec.

In september reageerde hij verrassend (voor een man van in de 80) op een Facebook-berichtje van mij over het beluisteren van Jimi Hendrix met ‘Hij was uniek. Blijven draaien Frank!’.

Ik zal die contacten missen.

Daarom zal het zwaar zijn voor zijn familie, die hem echt kenden, dit verlies te dragen.
Ik wens ze daarbij veel sterkte.

 

Nieuwsberichten

nieuws1nieuws2
Op deze website worden
geen actuele nieuwsberichten bijgehouden.
Wel worden op in de Facebookgroep ‘Industriecultuur – Industrieel Erfgoed’ geregeld actuele berichten geplaatst.

Nieuwe Facebook groep ‘Industrial Heritage and Art’

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in Industrieel Erfgoed en Kunst is er mijn nieuwe Facebook groep Industrial Heritage and Art.
https://www.facebook.com/groups/464056810314375/

Meld je aan, dan blijf je op de hoogte.
En geef het door anderen. Hoe meer zielen …..

Ook pin ik regelmatig nieuwe afbeeldingen op mijn Pinterest pagina : http://pinterest.com/virtuelefabriek/boards/
Daar zijn verschillende ‘Borden’ te bekijken met afbeeldingen van dit onderwerp.

Pinterest Industrial Heritage and Art

Verplaatsing Seinhuis Roosendaal

Op 10 en 11 april 2013 wordt het monumentale Seinhuis bij het station van Roosendaal in zijn geheel verplaatst. OSeinhuis_kleinp de huidige plek, midden tussen de sporen, is het gebouw ontoegankelijk.
Daarom krijgt het een nieuwe plek, 1400 meter verder op, naast de monumentale LocLoods aan de Bosstraat.
Het Seinhuis wordt op woensdag 10 april rond het middaguur tussen de sporen weggehaald en richting de Bosstraat verplaatst. Op donderdag 11 april wordt het traject al vroeg in de ochtend vervolgd. De LocLoods, waar het Seinhuis dichtbij komt te staan, wordt voor deze bijzondere gelegenheid op beide dagen opengesteld voor publiek. De LocLoods is de afgelopen twee jaar gerestaureerd.

Bijwonen spektakel

Het publiek kan de verplaatsing van het Seinhuisje live volgen via www.prorail.nl/seinhuis of naar een kijkplek komen op de Bosstraat in Roosendaal. De woensdagmiddag, vanaf 12.00 uur, en de vroege donderdagochtend, vanaf 07.00 uur, zijn hiervoor de beste momenten. De route staat ter plekke aangegeven.

LocLoods_klein

Openstelling LocLoods

De LocLoods is voor deze gelegenheid op 10 en 11 april tussen 11.30 en 16.30 uur open voor publiek. De toegang is gratis.

Tjdens de openstelling is een foto-expositie te zien over de restauratie en op beide dagen zijn er doorlopend rondleidingen. Modelspoorvereniging Post B stelt voor deze gelegenheid maquettes en historisch beeldmateriaal beschikbaar. Op 11 april wordt in de ochtend de aankomst van het Seinhuis verwacht, het publiek moet dan rekening houden met tijdelijke onbereikbaarheid van de LocLoods.

 

 

(Foto’s Boei)

Egbert Pelgrim overleden

Vandaag bereikte mij het trieste nieuws dat Egbert Pelgrim is overleden. Na een lange tijd tussen hoop en angst geleefd te hebben, bleek zijn ziekte niet meer te keren.

Hij was mij een steun en toeverlaat op het gebied van het Industrieel Erfgoed in Hilversum.

Ik zal hem missen!

Egbert Pelgrim en Frank Welgemoed

IMG_0747   .... met deskundige uitleg.... - kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(De foto’s zijn genomen (door Roel Leenders) tijdens één van onze gezamenlijke rondleidingen (5 juli 2009)).

 

Roel Leenders overleden

Mijn bericht van Facebook van 15 mei j.l.

Mijn goede vriend en medestrijder voor het behoud van cultuurhistorische waarden in Hilversum, Roel Leenders, is onverwacht overleden op 51-jarige leeftijd.

Geen industrieel erfgoed uitstapjes meer met jou.

Geen opbeurende woorden meer van jou, als ik het weer eens helemaal gehad had met schofferende wethouders of incompetente ambtenaren politici. Jij hield altijd het lange termijn doel voor ogen, dat was je kracht. Jij kon volhouden als ik al teleurgesteld wilde afhaken.

Ik zal je missen man, met je onafscheidelijke vouwfietsje en je fototoestel.

Dag Roel

We hebben o.a. samen gestreden voor het behoud van het entreegebouw van de voormalige gasfabriek.

De veel te jong overleden Roel Leenders (18-8-1960 / 14-5-2012) in betoog voor de camera’s van de lokale televisie. Het plan voor behoud van het entreegebouw van de gasfabriek in Hilversum in zijn hand.
Niet alleen van het entreegebouw hebben we afscheid moeten nemen, maar nu ook van hem. En dat doet het meeste pijn.

Zie ook het In Memoriam op de website van de Gooi- en Eemlander.

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

In het hele gebouw waren ze te horen; de pakkende ritmes die gespeeld werden op djembe en conga. Tel daar de ronkende, sissende en zuigende geluiden van stoommachine en dieselmotor bij op en je hebt een swingend en spannend geheel. Ongeveer 30 kinderen maakten woensdag 6 juni jl. ‘Muziek met Machines’ in het Twents Techniekmuseum HEIM. Een groot succes, en voor herhaling vatbaar, gezien de enthousiaste reacties van zowel drummende kinderen als toehoorders.

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM

Pakkende ritmes vullen Twents Techniekmuseum HEIM (Francis Faas)

In de Werktuigbouwzaal van het museum werden twee workshops verzorgd door Muziekschool Hengelo, in de persoon van slagwerkdocent Imre Kruis. Hij leerde de kinderen in een uur tijd verschillende ritmes aan, met als basis de ritmes en geluiden van de machines, die aangezet werden door museummedewerkers. De ritmes van de kinderen en die van de machines kwamen prachtig samen, een mooie samenwerking tussen mens en machine.

 

WAK

Muziekschool Hengelo en Twents Techniekmuseum HEIM organiseerden deze activiteit samen in het kader van de Week van de Amateurkunst. Tijdens de Week van de Amateurkunst (WAK), van 2 t/m 9 juni, waren in gemeenten door heel Nederland activiteiten te bezoeken waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal stonden.

Boekje ‘Eerste Hulp Bij e-Onderzoek’

Door de explosieve toename van digitale archieven is een revolutie gaande in de geschiedschrijving.
Nooit eerder waren zo veel bronnen zo makkelijk te raadplegen. Taalhistoricus Ewoud Sanders maakte hiervoor een zoekgids, omdat deze nieuwe ontwikkeling aan veel historici voorbij lijkt te gaan.

Lees het nieuwsbericht op de website van /geschiedenis.

Eerste Hulp Bij e-Onderzoek is een gezamenlijke uitgave van de universiteitsbibliotheken van Leiden en Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek. Voor geïnteresseerden is een exemplaar af te halen bij de balie van de Koninklijke Bibliotheek vanaf 5 september.

Download de tekst als pdf

 

Jaarlijkse ERIH conferentie “Industrieel Erfgoed & Web 2.0”

Ik ben op dit moment druk bezig om mijn presentatie voor te bereiden voor de jaarlijkse ERIH conferentie, die dit jaar gehouden wordt in Katowice in Polen.

Voor hen, die in het onderwerp geïnteresseerd zijn is er een Twitteraccount #ERIH_2011 (naast mijn eigen Twitteraccount #VirtueleFabriek).

Op Facebook is er eeen ERIH-Group, waar ik vertel over de voorbereiding van mijn presentatie en tips geef over informatie over het onderwerp Web 2.0.

Dus kom een kijkje nemen, sluit je aan, reageer en stel vooral je vragen.

Translate this page
    Translate to:

Meer Virtuele Fabriek
Industrieel Erfgoed en Kunst
Virtuele Fabriek op Flickr
www.flickr.com
Virtuele Fabriek's items Go to Virtuele Fabriek's photostream