Succesvolle Week van de Industriecultuur weet te verbinden

Het programma van de Week van de Industriecultuur bestond dit jaar uit meer dan 100 activiteiten en bestreek het Noordzeekanaal vanaf het Forteiland IJmuiden tot in de Havens van Amsterdam. De Week zocht opnieuw de verbinding tussen industrie en cultuur en kon op vele enthousiaste reacties rekenen.

Medewerking industrie
Dit jaar waren er wederom populaire bedrijfsbezoeken bij onder andere ENCI, Tata Steel, Verkade en Microtechniek. Er was echter ook een nadrukkelijke uitbreiding naar de voedings- en gerelateerde procesindustrie als Olam Cocoa, Tate & Lyle, de Zaanse Mosterdfabriek, Moens Moulding, Optima Cycles en procesondersteunende bedrijven als Van Gool Hef- en Hijstechniek en Montarent. Deze aanvullingen sluiten naadloos aan bij het cultuurhistorische en industriële karakter van dit gebied. In totaal namen 40 lokale bedrijven en partijen deel aan het programma dat sinds 2015 in samenwerking met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Velsen, Beverwijk, Zaanstad tot stand komt.

Veelzijdigheid van cultuur
Ongeveer 10.000 bezoekers namen deel aan het programma: inwoners van het Noordzeekanaalgebied, maar ook bezoekers uit het hele land. Creatievelingen die zich met camera, smartphone, potlood of kwast lieten inspireren. Doeners die proefjes deden, culinaire workshops volgden of fietsend, per speedboot en hardlopend het Noordzeekanaalgebied verkenden. Met maar liefst drie grote theaterproducties werden ze ook meegenomen in de industriële geschiedenislessen van IJmuiden en Beverwijk. Het Mysterie van mevrouw D. werd opnieuw opgelost en Het grote geheim van de Beverwijkse Haven is nu ook bij een groot publiek bekend. Bij de poëtische theaterbeleving WALD op het Forteiland moesten deelnemers op een spectaculaire locatie nadenken over naderend rampspoed en hun eigen rol hierin.

Industrie. Cultuur. Doen.
Het motto van de Week van de Industriecultuur is activerend. Er is geen groep die dit motto meer ter harte heeft genomen dan de groep vrijwilligers die bij elke activiteit in een helder gele jas te vinden waren. De Week van de Industriecultuur was een week van betrokkenheid; van partners, deelnemende bedrijven, culturele instellingen en lokale media. Een week van verbinding tussen industrie en cultuur die in 2020 weer zal plaatsvinden tijdens de herfstvakantie!