Bedrijfsbezoeken tijdens de Week van de Industriecultuur

Tijdens de Week van de Industriecultuur stellen bedrijven hun deuren open om geïnteresseerde bezoekers (jong en oud) kennis te laten nemen van hun bedrijfsvoering. De variatie aan bedrijvigheid in Beverwijk, Velsen en IJmuiden geeft een goed beeld van de hedendaagse industrie in dit gebied. Gepassioneerde werknemers vertellen met trots over de producten die ze maken, hun afnemers, de geschiedenis, de innovaties en de veranderingen waar ze voor staan. Bezoekers krijgen inzicht in de cultuur van het bedrijf!

Industriële motor
Het gebied rondom het Noordzeekanaal is de industriële motor van de Amsterdamse Metropoolregio. Langs het kanaal en aan de oevers van Zaan en IJ vinden we de indrukwekkende complexen van Tata Steel, grote namen uit de voedingsmiddelenindustrie als Verkade, Duyvis, Tate & Lyle, de cacaofabrieken van ADM Cocoa en Cargill. Maar ook de multinationals van morgen tussen de honderden jonge creatieve bedrijven die zijn neergestreken in de industriële monumenten.

De verbintenis met Amsterdam als belangrijkste afzetmarkt dat vanaf de 17de eeuw één van de grootste en belangrijkste steden van Europa is met een uitgesproken internationale en overzeese oriëntatie, bracht de producten van de fabrieken grote bekendheid tot zelfs over de landsgrenzen. Vanaf de opening van het Noordzeekanaal op 1 november 1876 heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot een regio waar duizenden mensen wonen en werken.

Van voedingsmiddelenindustrie tot ruimtevaart
Tijdens de Week van de Industriecultuur zijn er in Zaanstad bezoeken bij de giganten van de voedingsmiddelenindustrie zoals Verkade en Lassie en zijn we te gast bij het grote distributiecentrum van Albert Heijn. Aan het Noordzeekanaal bezoeken we de Vrede, het containerterminalbedrijf in het beeldbepalende monumentale pand op de grens van Amsterdam en Zaanstad en gaan we naar het  innovatieve afvalwerkingsbedrijf Afvalzorg. Ook zijn we weer welkom  bij Forbo in Krommenie.

In Beverwijk brengen we vier bezoeken aan Microtechniek, een hoogwaardig technologisch bedrijf dat o.a. werkt voor de Europese ruimtevaartindustrie, we gaan naar BUKO, de gigant op het gebied van bedrijfsmatige faciliteiten zoals tijdelijke huisvesting en we bezoeken het duurzame nieuwe bedrijfsverzamelgebouw Schieland 18. Ook nemen we een kijkje achter de schermen bij een van de grootste toeristische bedrijven van ons land, de Bazaar.

In IJmuiden bezoeken we onze succesnummers, namelijk ENCI en Tata Steel. Deze laatste staat dit jaar natuurlijk helemaal in de belangstelling vanwege de viering van 100 jaar staal in de IJmond.