Het Mysterie van mevrouw D. ontrafeld

Drie dagen lang was IJmuiden in de ban van Mevrouw D. Er werd naar haar gezocht in de Haven. Er werd gezegd dat zij de gesmokkelde diamanten van haar man, diamantwerker in Amsterdam, in een koffer bij zich zou hebben. Zij werd op meerdere plekken gesignaleerd en toch ontglipte ze telkens…

De Week van de Industriecultuur werd in IJmuiden afgetrapt door Locatietheater Prins te Paard. Zij diepten uit de archieven van lokale kranten een verhaal op uit 1935, over een verdwenen passagier van zeeschip de Calypso. Ze maakten er een fantastische radiotour over met theater op vijf verschillende plekken in de haven en Oud-IJmuiden. Ruim 500 deelnemers maakten de tour mee vanuit elektrische golfkarren die geruisloos langs het theater reden, terwijl ze het verhaal via een koptelefoon meebeleefden. Het verhaal, verteld door Ome Jan.

Feest der herkenning
“Geweldig om mee te maken!” en “Wat een unieke radiotour”, zo klonken de reacties na afloop en op sociale media. Een ouder echtpaar uit Harderwijk dat 60 jaar vlak bij de sluizen heeft gewoond, kwam er speciaal voor naar IJmuiden. Onder de tour gaf de man extra uitleg aan medepassagiers over Oud-IJmuiden en hoe het vroeger ging. “Een feest der herkenning!” en zijn ogen straalden.

Het lot van mevrouw D.
En mevrouw D.? Tja, haar ogen stralen helaas niet meer. Zij spoelde aan op Vlieland en werd later geïdentificeerd door haar zoon. Wat wel straalde waren de ‘glimmertjes’ waar het allemaal om te doen was. De buit werd geconfisqueerd door Ome Jan die er een goed leven van heeft gehad.

Week van de Industriecultuur
De Week van de Industriecultuur gaat nog door tot en met 28 oktober, in IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. In IJmuiden zijn de Watertoren aan de Dokweg, de gashouder bij Tata en de Halkade de hele week prachtig verlicht En volgen nog bedrijfsbezoeken bij historische industrieën, hedendaagse industrieën, rondleidingen, creatieve activiteiten (voor dit alles is inschrijving verplicht) en op woensdag 24 oktober is de Museumdag, waarbij Zee- en Havenmuseum, SHIP, Hoogovensmuseum, Museum Kennemerland en het Zaans Museum (met voucher via onze website) hun deuren gratis openstellen. Op zondag 28 oktober besluiten we de week in Zaanstad met de IFIKS Zaanse Fabrieksdag. Het hele programma staat op www.industriecultuur.nl.