IFIKZ Zaanse Fabrieksdag

Op zondag 28 oktober vindt de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag plaats. Een gratis gevarieerd cultureel programma van een dag lang op drie verschillende industriële hotspots in de Zaanstreek; de VersKade, de Honigfabriek en het Hembrugterrein. IFIKZ stuurt haar bezoekers deze dag letterlijk op expeditie in de Zaanstreek en vertelt daarbij bijzondere verhalen uit de industriecultuur. Door middel van karakteristieke locaties in combinatie met theater, dans, muziek en vaartochten ervaren bezoekers het rijke Zaanse verleden, heden en de toekomst. Met als doel de verbinding tussen de industriecultuur en het leven van haar inwoners te activeren. De dag is de afsluiting van de Week van de Industriecultuur. Voor meer informatie: www.ifikz.nl. 

De industriecultuur en de samenleving in de Zaanstreek zijn al vier eeuwen met elkaar vervlochten.  Nergens anders in Europa was zoveel verschillende bedrijvigheid te vinden op zo’n klein oppervlak. Die veelzijdigheid is terug te zien in het programma van IFIKZ.

Programma IFIKZ Zaanse Fabrieksdag
Tijdens de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag kan op bijzondere plekken binnen worden gekeken, voormalige fabrieken openen voor één dag hun deuren. In de VersKade, de voormalige Verkade Fabriek, draait het om eten, drinken, proeven en beleven. Theatermaker Majanka Fröhlich en FluXus brengen hier gezamenlijk het verhaal van De Saense Chocoladefabriek in reprise. Geschikt voor jong en oud. Uiteraard kan er ook geproefd worden in de VersKade waar diverse optredens zijn. In het karakteristieke fabrieksgebouw De Honigfabriek komen muziek en exposities bij elkaar; tijdens een verdwaalroute in de oude fabriek wordt de bezoeker verrast met muzikale intermezzo’s van Zaanse bandjes en muzikanten. Het Hembrugterrein met haar voormalige wapen- en munitiefabrieken zal in het teken staan van dans en bewegingstheater.

Bezoekers kunnen de drie gebieden bereiken via de Zaansafari XS waarbij bezoekers vanaf de boot geïnformeerd worden over de bijzondere industriecultuur op de route. Het complete programma wordt via de website www.ifikz.nl op een later tijdstip bekend gemaakt.

Extra activiteiten 
Daarnaast vinden in de aanloop naar de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag extra activiteiten plaats: op zondag 7 oktober is IFIKZ aanwezig bij de Kunstfabriek in de Honigfabriek. Ook komt er een gezamenlijke relatieactiviteit met de Week van de Industriecultuur op het Hembrugterrein. Bovendien gaat IFIKZ tijdens de de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november de Zaanse Industriecultuur landelijk met een spetterende activiteit zichtbaar maken.
Samenwerking Week van de Industriecultuur

De Week van de Industriecultuur vindt plaats van 20 t/m 28 oktober en streeft ernaar om de culturele beleving van industrieel erfgoed en de hedendaagse maakindustrie in het Noordzeekanaalgebied te versterken en hiermee de industriecultuur binnen dit gebied beleefbaar en zichtbaar te maken. In samenwerking met de Week van de Industriecultuur, Zaanse makers, de betrokkenheid van de Zaankanters en andere maatschappelijke partners wordt dit jaar ter afsluiting van de Week van de Industriecultuur een special edition van IFIKZ georganiseerd; de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag.

Over IFIKZ
IFIKZ is sinds 2015 hét festival rond industriecultuur in de Zaanstreek. IFIKZ toont deze industriecultuur als inspiratiebron voor Zaanstad. Overtuigd van de kracht van de Zaanstreek heeft IFIKZ de opdracht de verbinding tussen de industriecultuur en het leven van haar inwoners te activeren. De organisatie is in handen van de Stichting Zaanse Industriecultuur, die als doel heeft om een creatieve verbintenis te maken tussen het industrieel erfgoed, de maakindustrie en de Zaanse samenleving.